Op dertien plekken in Brabant vind je mobiele kip-caravans. Kippen scharrelen vrolijk rond en kunnen onbeperkt gras, kruiden, wormpjes en insecten pikken. Ze eten ook onkruid, zodat bestrijdingsmiddelen niet meer nodig zijn. Hulpboeren hebben een fijne dagbesteding én kunnen doorgroeien naar werk. De kakelverse eieren zijn te koop in eier-automaten. Ondernemers en zorginstellingen kunnen aanhaken bij deze Brabantse coöperatie in ontwikkeling!
Hulpboer Michiel komt samen met sociaal ondernemer Peter van Agt aanrijden bij de kipcaravan aan de Oirschotsedijk in Eindhoven. Ze hebben deze ochtend al een paar kipcaravans ‘gedaan’. Dat betekent: controleren of de kippen bijgevoerd moet worden, checken of er voldoende drinkwater is, en natuurlijk het belangrijkste: eieren rapen, controleren, stempelen, in doosjes doen en die voorzien van een sticker. Om daarna de egg-drive te vullen zodat voorbijgangers een kakelvers doosje kunnen aanschaffen.
Michiel is hulpboer van het eerste uur. Al een jaar of zeven helpt hij Peter. En al even lang is hij superblij dat niet meer ‘op zijn gat’ hoeft te zitten bij de dagbesteding. Michiel (27) heeft een beperking, woont thuis bij zijn ouders en gaat vier dagen in de week naar dagbesteding. Woensdag is zijn kip-caravan-dag. De begeleiding van Peter wordt gefinancierd vanuit Michiels persoonsgebonden budget.
Peter van Agt (54) was jarenlang een gewone kippenboer. Zijn bedrijf lag 400 meter van Natura2000-gebied De Kampina. Vorig jaar heeft hij zich laten uitkopen. Zijn kinderen hadden andere ambities en Peter zelf had inmiddels genoeg andere kip-activiteiten ontwikkeld om een boterham te verdienen. “Eerst had ik 140.000 kippen. Nu heb ik er 1400 én meer arbeidsvreugde.”
Tijdens een vakantie in Oosterrijk zag Peter voor het eerst mobiele ‘hühnenstaller’. “Als ik met pensioen ben, wil ik er zo eentje”, zei hij toen tegen zijn vrouw. Maar toen hij een jaar later een prijsvraag zag om de fietsroute langs de groene corridor tussen Eindhoven en Oirschot een impuls te geven, diende hij een plannetje in om er een mobiele kip-caravan te plaatsen. Peter won de prijsvraag en mocht twee mobiele fladderfarms en twee eier-automaten neerzetten aan de Oirschotsedijk.
Bij iedere mobiele fladderfarm scharrelen nu 249 kippen (vanaf 250 is een vergunning nodig). Hulpboeren zoals Michiel verzorgen de beesten dagelijks en de consument kan kakelverse scharreleieren kopen, die ook nog eens een paar cent goedkoper zijn dan in de supermarkt.
De groei zit er goed in. Fladderfarm Mobiel heeft al dertien kip-caravans staan tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Ze zijn voorzien van zonnepanelen en hebben een computer die ervoor zorgt dat ‘s avonds als de kippen op stok gaan de luiken sluiten, zodat de vos voor een gesloten deur staat. De meeste kip-caravans staan op een terrein van een zorgorganisatie, zoals bij Prisma, ASVZ en GGZ-E.
Maar ook boomkwekerij Udenhout heeft ontdekt dat scharrelende kippen zijn kwekerij uitstekend onkruidvrij houden. “Deze boomkweker gebruikt geen bestrijdingsmiddelen meer en bespaart zo personeelskosten omdat nu de kippen schoffelen.”
Sinds kort helpen Peters kippen ook bij de bestrijding van de invasieve knolcyperus, een plant die veel schade aanricht aan de oogst van boeren en snel oprukt. De knolletjes onderaan de plant bevatten veel eiwitten en worden fijngemalen in de krop van de kip, zodat ze - eenmaal uitgepoept – geen wortel meer kunnen schieten. Dit project wordt gemonitord en onderzocht door het Proef- en Vormingscentrum van de Landbouw in België.
Met zijn compagnon Erik van den Oord richtte Peter vorig jaar de onderneming Egg & People op, bedoeld om ondernemers die aan de slag willen met dit concept te adviseren en om eventueel samen een coöperatie te vormen. Het duo klopte aan bij het Brabant Outcomes Fund, een fonds van de provincie Brabant dat sociale ondernemers helpt hun sociale, ecologische en economische impact te vergroten. Met ondersteuning vanuit het BOF is een professionaliseringslag gemaakt en een opleidingsprogramma ontwikkeld voor nieuwe hulpboeren. Ook is onderzocht wat deze manier van dagbesteding betekent voor de hulpboeren. “Bij alle hulpboeren is de zelfredzaamheidscore omhoog gegaan”, vertelt Peter. Een van hen heeft inmiddels een vaste baan gevonden bij Eindhoven Airport. Een andere is betaald aan het werk via de sociale werkvoorziening WSD.
Het bouwen van de kip-caravans is ondergebracht in een apart bedrijfje, Kip-Car-productions, waar twee mensen werken. Zestig kip-caravans zijn er al verkocht. “Een daarvan is door een weldoener naar Oeganda verscheept, en staat daar bij een instelling voor kinderen met het syndroom van down. Die vinden het fantastisch werk. De tweede staat klaar voor verzending.”
Net als hulpboer Michiel, die ondertussen de kippen heeft bijgevoerd, 180 eieren van de band heeft gehaald en heeft ingepakt. Op naar de volgende Brabantse kipcaravan!
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal