Skip to Content
Robotboerderij
  • Verhaal 24-10-2022

De Robotboerderij maakt stadslandbouw toegankelijk voor iedereen

3 minuten leestijd

Midden in de stad gewassen verbouwen zodat er buiten de stad meer ruimte is voor natuur en recreatie. Klinkt goed toch? Bredase onderwijsinstellingen Curio en Avans Hogeschool sloegen de handen ineen en ontwikkelden de Robotboerderij. Een initiatief dat het mogelijk maakt om in de stad landbouw te bedrijven waardoor de voedsel- en logistieke keten korter wordt, er meer biodiversiteit in de stad komt en de waterhuishouding verbetert.

Toen Bas Postma, beleidsadviseur Onderwijs en Innovatie Robotica (vmbo, mbo en hbo), hoorde dat Avans Hogeschool zich meer wilde focussen op landbouw en robotisering, wist hij precies bij wie hij moest aankloppen: Raymond Sparreboom, co-founder van Urban Living Lab. Bas vertelt: “We kenden elkaar al vanuit een ander project, dus het contact was er al. Eén kop koffie was genoeg om een paar weken later een volledig ingerichte robotboerderij up and running te hebben. Alle mbo- en hbo-studenten, docenten en onderzoekers waren binnen no time verhuisd.” Niet te veel praten dus, maar gewoon doen. Een typisch Brabantse aanpak waarmee er in korte tijd veel werd gerealiseerd. 

Gebruik maken van elkaars expertise en talent
De Robotboerderij is een realistische leeromgeving waar mbo- en hbo-studenten samenwerken om zogenaamde farmbots te optimaliseren voor stadslandbouw. De twee leerniveaus leren veel van elkaar volgens Bas: 

“Net als rasechte Brabanders zijn ze niet bang om elkaar aan te vullen en komen ze samen tot goede oplossingen”

Twee farmbots voor studenten

In de Robotboerderij staan twee farmbots. “De ene farmbot is voor engineeringstudenten die hem robuuster maken en opschalen naar industrieel niveau. De andere farmbot is voor ict-studenten die de robot autonoom laten functioneren op basis van data”, vertelt Raymond. “Op termijn is het de bedoeling dat deze robots - zonder interventie van de mens - het teelproces volledig zelf verzorgen.”

Iedere wijk zelfvoorzienend 
Het doel van de Robotboerderij is in eerste instantie om stadslandbouw grootschalig in te zetten in de stad Breda. Raymond vertelt: “Op lange termijn hopen we dit in heel Brabant te realiseren en een maatschappelijke beweging in gang te zetten waardoor mensen zelf landbouw bedrijven in hun eigen wijk. Zo wordt iedere wijk zelfvoorzienend en is stadslandbouw de normaalste zaak van de wereld.”

Verduurzaming van conventionele landbouw
Voor Brabant is de Robotboerderij een belangrijk initiatief. Bas vertelt: “Deze vorm van duurzaamheid en zelfvoorziening maakt regio’s sterker. Daarom is het van belang om duurzame voedselvoorziening niet alleen te introduceren in de stad, maar ook op het platteland bij de conventionele landbouw. Brabant kent immers een grote agrarische sector. 

Brabant als broedplaats voor duurzame landbouw
Dat de Robotboerderij in Brabant is gevestigd, is natuurlijk geen toeval. Brabant heeft een rijke agrarische historie en veel technologische kennis. Het is dus een logische broedplaats voor oplossingen waarmee je landbouw verduurzaamt. “Daarom is deze regio ook zo aantrekkelijk voor studenten en young professionals”, vertelt Bas. “Ze volgen hier de opleiding en krijgen vervolgens alle ruimte om hun carrières verder uit te bouwen en snelle stappen te nemen.” Onderwijsinstelling Curio en Avans Hogeschool hopen dan ook dat de Robotboerderij hun studenten bindt aan de regio én aan bedrijven waarmee ze samenwerken. Zo blijft het talent in Brabant en blijft Brabant koploper op het gebied van technologie.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?