Als je aan thee denkt, denk je aan Engeland of China. Ons kikkerlandje kwam vast niet in je op. Niet gek, want tot z’n 10 jaar geleden maakten wij ook geen thee. Plantenkweker Johan Jansen bracht hier verandering in. Op zijn kwekerij in het Brabantse Zundert groeien winterharde theeplanten die ons voorzien van verse theebladeren én van extra zuurstof. Onder de naam LocalTea laat hij iedereen meegenieten van het verkwikkende effect van vers verwerkte thee uit een theeplant met de wortels in de Brabantse klei.
Johan Jansen reisde voor zijn studie door China en daar ontdekte hij de kracht van verse thee. “Ik wilde dit voor breed publiek toegankelijk maken en besloot zelf thee te kweken. Dat bleek geen makkelijke opdracht, maar na acht jaar doorzetten is het gelukt.”
Na acht jaar was de theeplant geschikt voor het Nederlandse klimaat. Maar dan moet je er nog thee van maken! Voor dat proces namen ze twee jaar de tijd, waarna ze deelnamen aan de Tea’s of the World contest’ in Parijs. Een spannend moment want het was de eerste keer dat ze hun eigen thee toetsten met thee uit 200 andere landen! “We eindigden uiteindelijk op de vierde plaats. Een verrassing en tegelijkertijd een bevestiging dat we goed bezig waren. We waren er klaar voor om onze kwaliteitsthee van Brabantse bodem met iedereen te delen.”
LocalTea is niet alleen een bijzondere smaaksensatie, het is ook een hele duurzame oplossing. Dionne Oomen vertelt: “Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat we met lokale productie 99% water en energie besparen en 96% CO2-uitstoot omdat de theeketen met zes schakels wordt teruggebracht. Alles vindt plaats in de kwekerij in het Brabantse Zundert: van zaadje tot melangeren en distributie. Onze CO2-footprint is écht minimaal omdat we zuurstof máken in plaats van uitstoten.”
Local tea maken doet Johan Jansen niet alleen. Hij werkt samen met hogescholen, universiteiten, gemeenten en provincies. Zo kreeg hij de Agrofoodpluim in 2020. Hiermee moedigt de Provincie Noord-Brabant ondernemers aan die vernieuwend en toekomstgericht werken. Een mooie erkenning voor zijn inzet en een steuntje in de rug voor de toekomst.
Inmiddels heeft LocalTea al zo’n 750.000 koppen thee mogen verzorgen maar dat kunnen er nog meer worden. “LocalTea is druk bezig om plantages op te starten in andere landen zoals Duitsland en Frankrijk.” Het is duidelijk: LocalTea is klaar om Europa te veroveren en iedereen te laten genieten van smaakvolle thee met Brabantse roots.
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal