In maart 2017 kreeg Marton Panis, eigenaar van NextFloors, een stuk plastic in z’n hand dat klaar was om verbrand te worden. Hij besloot documentaires te kijken over het effect van plastic in de natuur. “Oceanen zijn echt een plasticsoep geworden. Als we op deze manier doorgaan met het produceren en verspreiden van plastic ligt er in 2050 12 miljard ton afvalplastic in de natuur. Het is écht de hoogste tijd om op een andere manier naar plastic afval te kijken. We zijn de eerste generatie die het probleem ziet, maar tevens ook de laatste die er iets aan kan doen.” Dit bracht Marton op een idee en hij kwam samen met zijn team meteen in actie. Dankzij hun grote passie voor vloeren en jarenlange ervaring in de vloerensector vonden ze als eerste bedrijf ter wereld een manier om van afvalplastic een vloer te maken: Plastic Soup Floors (PSF) werd geboren.
Niemand ter wereld kwam eerder op het idee om van plasticsoep een vloer te maken dus er was nog veel te ontdekken. “We startten met de benadering dat afvalplastic grondstof kon zijn en toen ging er een wereld voor ons open. We durfden het aan om de eerste stap te zetten in de aanpak van een wereldwijd probleem en probeerden vloeren te maken van 100% plastic afval.”
Het tegendeel bewijzen
De ontwikkeling van Plastic Soup Floors (PSF) verliep niet zonder slag of stoot. “De algehele tendens rondom plastic is dat je er niks mee kunt omdat het een onnatuurlijk, niet-flexibel product is. Door te spreken met mensen uit verschillende branches en dankzij samenwerkingen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg wisten we gelukkig het tegendeel te bewijzen.”
Summer Schools
“Toen de gemeente Tilburg van ons idee hoorde, werd ik uitgenodigd voor summer schools die zij organiseerden. Natuurlijk greep ik deze kans meteen aan. Ik werd persoonlijk begeleid en heb er ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe we het idee het beste kunnen pitchen. Het heeft mij als ondernemer écht verder geholpen.” Daarnaast kwam Marton in contact met twee Brabantse samenwerkingsverbanden: MidPoint en Braventure.
Bijna 10 kilo afvalplastic in 1 tegel
De hulp uit al deze Brabantse hoeken wierp zijn vruchten af want in juli 2018 was het zover: ’s werelds eerste tegelvloer, gemaakt van 100% afvalplastic werd succesvol gelegd! Een Plastic Soup Floor-tegel ruimt bijna 10 kilo afvalplastic op. “De vloer is uniek, duurzaam en uiteraard opnieuw recyclebaar. Dit innovatieve Brabantse product vermindert de plastic afvalberg, creëert nieuw leven in oceanen en draagt bij aan de toekomst van volgende generaties.”
Van stagiair tot projectleider
Iedereen staat natuurlijk te trappelen om Plastic Soup Floors te leggen en tegelijkertijd de wereld een stuk schoner achter te laten. Dat geeft ook meteen de cultuur in het bedrijf weer: “We stonden voor een grote uitdaging en hebben de klus echt als team geklaard. Dat team is ondertussen wel uitgebreid want iedereen met talent en de juiste kennis is welkom om het tot een succes te maken! Iedereen kan zich bij ons ontwikkelen en dat stimuleren we ook. Zo heeft onze stagiair Gijs Hoefnagels zich ontplooid tot projectleider van PSF.”
Verder dan duurzaam ondernemen
De ambities van Plastic Soup Floors zijn groots. “We willen dat de afkorting PSF net zo vanzelfsprekend wordt als marmer, laminaat, gietvloer en natuursteen. Daarnaast willen we in iedere provincie van Nederland minimaal één showroom openen waar bezoekers de vloer kunnen ervaren en wij ons verhaal kunnen vertellen. Dat begint natuurlijk hier in Tilburg. We hopen dan ook deze stad op de kaart te zetten als ‘De Recyclestad’. Ons uiteindelijke doel is om bedrijven te laten inzien dat je afvalplastic als grondstof kunt benaderen waardoor ze bereid zijn om erin te investeren. Met een Plastic Soup Floor ga je verder dan wat op dit moment verwacht wordt van duurzaam ondernemen.”
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal