Skip to Content
  • Verhaal 11-12-2024

Cosun: Brabantse innovatie voor een duurzame voedselketen

5 minuten leestijd

Minder impact op het klimaat én gezondere voeding volgens de nieuwe schijf van vijf. Inspelen op maatschappelijke trends én bijdragen aan de eiwittransitie. Kan dat echt allemaal? Ja, maar alleen met een écht lekker en voedzaam product, volgens Thijs Bosch, directeur van Cosun Protein uit Dinteloord. “In ons innovatiecentrum in Brabant hebben we een uniek proces ontwikkeld om eiwitten op een milde manier uit fava bonen te extraheren. Zonder extreme verhitting blijft het eiwit intact, goed oplosbaar en behoudt het zijn neutrale smaak. Dat is precies wat nodig is voor smaakvolle en veelzijdige plantaardige producten.”

Het resultaat is een veldboneneiwit genaamd Tendra. Dit plantaardige eiwit heeft een neutrale smaak, hoge oplosbaarheid en goede voedingswaarde. Dat maakt het een bijzonder veelbelovend ingrediënt. Stel je voor: melk, kaas, yoghurt en sauzen - allemaal op plantaardige basis maar dan écht lekker en gewoon betaalbaar. En niet onbelangrijk: veel minder bodemuitputting

Thijs: “Tendra vervangt dierlijke eiwitten en is neutraal van smaak. Niet dat zanderige of dat bonerige wat je soms proeft bij plantaardige zuivelalternatieven. De voedingswaarde is hoog en het eiwit is makkelijker te verwerken. Het is ook zeer goed oplosbaar in water. Dat maakt je kaas, yoghurt en ijs lekker romig.”

“Pas als de vraag stijgt, krijg je de hele keten mee.”

Kleine groep eetveranderaars

“Toen we zo’n drie jaar geleden begonnen bleek de groep ‘eetveranderaars’ best klein”, geeft Thijs toe. “En pas als de vraag naar plantaardige voeding stijgt, krijg je de hele keten mee. Dus vroegen wij ons af: hoe kunnen wij als Business to Business ondernemer onze klanten helpen? Door hún klant, de consument, te overtuigen.” Daarom lieten ze onlangs een proefballonnetje op om hun klanten te laten zien wat er allemaal mogelijk is met Tendra. “Met Tendra als ingrediënt maakten we een kleine oplage ice coffee (ready to drink) en een sportdrankje (ready to mix). Onze ‘PLNT Power’ deelden we uit tijdens de Breda Singelloop. Het drankje vond gretig aftrek!” 

Fava eigenschappen

Nog even over die fava boon. De exotische naam doet anders vermoeden, maar de boon doet het erg goed in ons zeeklimaat. De veldboon (zo heet ‘ie op z’n Hollands) heeft meer voordelen. “Veldbonen zijn een interessant rotatiegewas voor onze telers”, legt Thijs uit. Het gewas put de bodem minder uit. Het bindt stikstof aan de grond, zodat er minder kunstmest nodig is. De plant is vlinderbloemig en trekt vlinders en bijen aan. “Met al die mooie eigenschappen kunnen we ook telers meenemen en enthousiast maken voor onze reis naar duurzaamheid.”

Duurzame wereldreis

Tendra is nu volop in productie. “Op onze productielocatie in Polen staat alle benodigde apparatuur om Tendra klaar te maken voor verdere verwerking door onze klanten. Zo kan die de wereldmarkt op met een duurzaam en lekker product, dat dier- en klimaatvriendelijk is.” En nu? “Verder opschalen”, vertelt Thijs enthousiast. “Hoe groter de schaal, hoe groter de impact op het klimaat.”

“Wil je opschalen? Dan moet je in Brabant zijn.”

Hij koestert de Brabantse roots van ‘zijn’ scale-up. “Brabant heeft een aanzuigende werking. Hier is de perfecte infrastructuur voor innovatie en ontwikkeling. Vanuit Brabant gaan we naar fabrieken in Europa en uiteindelijk de wereldmarkt op. Dat willen we ook mogelijk maken voor andere start-ups in deze sector. Ook van buiten Brabant.” Daarom investeerde Cosun al in foodtech scale-up Revyve uit Wageningen. Zij gebruiken de gistcellen uit afvalstromen van bierproductie om eiwitten en vezels te winnen. De nieuwe fabriek gaat jaarlijks 300 ton aan plantaardige eiwitten en vezels produceren. Die ingrediënten worden verwerkt in vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve opende haar eerste commerciële productielocatie in Dinteloord. “Wil je opschalen? Dan moet je in Brabant zijn.”

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?