Skip to Content
Cyber Physical Factory: een bruisende hightech maakindustrie
  • Verhaal 26-10-2022

Een digitale leer- en ontwikkelfabriek

4 minuten leestijd

In Brabant ligt dé proeftuin voor industriële innovatieprojecten. Zo mogen we de voor Nederland unieke Cyber Physical Factory van de Gate2 Campus wel noemen. Hier komen kennis- en talentontwikkeling op het gebied van innovatie, technologie, digitalisering en productietechnologie samen. Een logische plek; het sluit naadloos aan bij de ambitie van Brabant om tot de internationale top van de hightech maakindustrie te blijven horen. Cyber Physical Factory (CPF) richt zich op ontwikkeling en realisatie van volledig geautomatiseerde productietechnieken, simulatie en digitalisering. Dankzij slimmigheden en nieuwe technologieën vind je in Rijen een machinepark dat volledig autonoom kan opereren. Denk aan processen als aanvoer, productie, assemblage en afvoer.


Toekomstbestendig ‘verslimmen’

Ricardo Abdoel, manager Artificial Intelligence Avans Hogeschool: “In Brabant zit veel maakindustrie. Om (inter)nationaal te kunnen blijven concurreren, moet deze industrie veranderen naar een veel intelligentere maakindustrie. Bedrijven zullen hun machinepark en fabrieken moeten ‘verslimmen’. Nieuwe technologieën openen tenslotte deuren naar nieuwe producten en diensten. De meeste bedrijven zijn volop bezig met die digitale transformatie en komen naar Cyber Physical Factory om nieuwe technologieën te ervaren. Bij CPF kunnen ze uitvinden of robotisering van het proces zorgt voor een versnelling of verbetering van de productie. Ze proberen er bijvoorbeeld een testopstelling voor hun productieproces. Binnen de eigen fabriek is het niet altijd mogelijk om een productieproces stil te leggen om een experiment te doen. Hier wel!” 

De technologieën die gebruikt worden in de CPF zijn open technologieën. Wat er gemaakt wordt, kan eenvoudig veranderd worden door de bouwstenen anders in te richten. Er kunnen applicaties toegevoegd of verwijderd worden waardoor er ingespeeld kan worden op veranderende vragen. CPF kan kleine volumes produceren en snel overschakelen naar een nieuw product.

Voorspellen met artificial intelligence

De toekomst gaat over flexibele productie. CPF biedt volledig geautomatiseerde simulaties van praktijksituaties en kan 24/7 doordraaien. Een operator kan op afstand inloggen om informatie op te halen over productie, maar ook over de staat van de machine. CPF staat bol van de nieuwste techniek, zoals virtual reality, augmented reality, Total Productive Maintenance, data science, robotica, cyber security en Human-Machine Interface. Er zit RFID-technologie in, een minuscule chip waarop data worden opgeslagen. Hierdoor weet je precies waar een product zich bevindt in het productieproces. Samen met sensoren, slimme camera’s en Internet of Things kan de kwaliteit worden gecheckt, verloopt de productie efficiënter en er kan zelfs worden voorspeld wanneer onderhoud nodig is. Thomas Revet is een van de studenten die eind januari 2021 als eerste bij CPF aan de slag is gegaan. Hij studeert Mechatronica bij Avans Hogeschool Breda: “Hoe meer data we hebben, hoe nauwkeuriger we kunnen inspelen op trends, maar we gebruiken het bijvoorbeeld ook voor het vooruitplannen van onderhoudsschema’s. Hoe beter de algoritmes, hoe nauwkeuriger de planning. Door kunstmatige intelligentie in te brengen, valt straks alles wat je wilt weten met data te meten en worden de machines zelflerend.”


Meerwaarde van studenten

De Cyber Physical Factory is bedoeld als aanjager, als inspiratiebron, om bedrijven te laten zien wat er allemaal kan met nieuwe technologie. Tegelijkertijd stimuleert het de creativiteit: hoe pas ik deze techniek in mijn eigen bedrijf in? Ook kunnen mkb’ers binnen CPF trainingen en cursussen volgen op het gebied van de laatste technologieën. Maar misschien nog wel de interessantste meerwaarde is dat bedrijven een praktijkcasus kunnen voorleggen waar studenten mee aan de slag gaan. Studenten en docenten worden gekoppeld aan zo’n bedrijfsproject en samen met experts uit het bedrijfsleven gaan ze aan de slag om een oplossing te zoeken voor het innovatievraagstuk. Voor studenten biedt dit de aansluiting tussen praktijk en opleiding. Voor de hightech maakindustrie worden hun innovatievraagstukken hier centraal opgepakt.

“Door kunstmatige intelligentie in te brengen, valt straks alles wat je wilt weten met data te meten en worden de machines zelflerend.”

Kwaliteiten delen

Voor dit project zijn de handen ineengeslagen. Onderwijs, overheid en ondernemers werken hier samen. CPF heeft partnerships met de Fontys Hogeschool Tilburg en Eindhoven, Avans Hogeschool Breda en Tilburg en ROC Tilburg. Daarmee is CPF een soort hybride leer-werkomgeving voor scholen en het bedrijfsleven. Het is te duur voor scholen om deze techniek zelf aan te schaffen. Door het op deze manier in te vullen, hebben scholen alles in huis om de professional van de toekomst af te leveren. En dat is hard nodig, want er dreigt een tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt.


De menselijke factor

Met een digital twin (‘digitale tweeling’) kan het productieproces vooraf en op elke locatie helemaal uitgedacht worden. Zonder tussenkomst van mensen kan zo binnen enkele minuten bijvoorbeeld een testversie van een mobiele telefoon gemaakt worden. Is er straks nog wel plaats voor mensen? Ricardo Abdoel: “Wat mij betreft wordt de rol van mensen op het gebied van automatisering juist belangrijker. Menselijke vaardigheden als samenwerken, communiceren en creativiteit kan een robot niet overnemen. En alleen daarmee kom je tot nieuwe innovaties.” Gestandaardiseerd werk wordt geautomatiseerd. De menselijke factor zit hem vooral in denken over nieuwe producten, nieuwe diensten en het verslimmen van het systeem. En dat is precies wat studenten hier leren.

“We hebben ruimte om te experimenteren, omdat we niet aan productie gebonden zijn."

Samenkomst van netwerk op Gate2 Campus

In Brabant vind je een bruisende hightech maakindustrie. De regio behoort niet voor niks tot de internationale top. Hier heerst de wil om nieuwe technieken in te zetten voor allerlei vraagstukken en daarmee extra waarde te creëren voor de maatschappij. Er is een behoefte aan vernieuwing en ook een behoorlijke druk om technologie te gebruiken. De regio Brabant is eigenlijk één groot technologisch ecosysteem; CPF knoopt dit netwerk nog verder aan elkaar.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering en Campagne #inBrabant