Skip to Content
ZEM
  • Verhaal 06-08-2023

De Zem: de eerste auto die lucht zuivert

4 minuten leestijd

Een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld, die meer CO₂ vastlegt dan uitstoot. De Zem vangt tijdens het rijden CO₂ op en slaat deze op voor later hergebruik. Zo kan mobiliteit in de toekomst bijdragen aan een schonere omgeving. Maar nog belangrijker: de Zem is tijdens de hele levenscyclus CO₂-neutraal!

Tien jaar geleden ontstond TU/ecomotive, een groep ambitieuze studenten van voornamelijk de Technische Universiteit Eindhoven. De groep wil duurzame mobiliteit belangrijk maken. Het inmiddels zevende TU/ecomotive-team ontwierp een auto waarvan de CO₂-uitstoot in alle levensfasen lager is: de Zem (Zero Emission Mobility), de eerste auto zonder footprint. Een stap in de juiste richting, want in 2030 moet in Europa de CO₂-uitstoot 55% lager zijn dan in 1990 en in 2050 wil Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn.

Zuivere lucht

Een van de meest vernieuwende technologieën aan de Zem is het kooldioxide (CO₂)-opvangsysteem. Het maakt gebruik van een technologie genaamd Direct Air Capture (DAC). Tijdens het rijden gaat de buitenlucht door een filter. Hierin wordt CO₂ opgevangen en via een chemische stof vastgehouden. Er gaat dus lucht met CO₂ in en er komt lucht zonder CO₂ uit. Zo kan de Zem twee kilo CO₂ vastleggen bij 20.000 reiskilometers per jaar. Hugo van Hees, business manager van TU/ecomotive: “Dit betekent dat tien auto’s evenveel CO₂ kunnen opslaan als één boom. Dat lijkt niet veel, maar in Nederland rijden 11 miljoen auto’s. Als die allemaal twee kilo CO₂ uit de lucht zouden filteren, zouden we per jaar 22 miljoen kilo CO₂ afvangen. Personenauto’s zijn op het moment een van de belangrijkste emissiebronnen. Het zou mooi zijn als we dat kunnen omdraaien en deze vorm van mobiliteit carbon negative kunnen maken.” Op dit moment kan de Zem 320 kilometer rijden voordat het filter moet worden geleegd.

Groene energie

Een andere technologie in de Zem is bi-directioneel opladen. Dat betekent dat je de auto kan opladen, maar dat deze ook terug kan leveren aan een huis of het elektriciteitsnet. Je kunt je autobatterij dus als opslagbatterij gebruiken voor groene energie op de momenten dat je niet rijdt. Ook zitten er op het dak van de auto zonnepanelen. De auto kan 70 kilometer per uur rijden en maakt gebruik van zonnepanelen. Van Hees: “Als auto’s ervoor zorgen dat ze duurzamer worden, dan behouden ze een rol in het vervoer van de toekomst.”

CO₂-neutraal tijdens de drie levensfases

De Zem is ontworpen als auto zonder footprint. De auto heeft weinig tot geen CO₂-uitstoot tijdens de productie, het gebruik en de end-of-life-fase. Tijdens de productie worden de carrosserie en het chassis gemaakt met behulp van een 3D-printer, zodat er bijna geen restafval ontstaat. Door gebruik te maken van circulaire kunststoffen kan het materiaal versnipperd en hergebruikt worden. De carbon black coating van de Zem is gemaakt van oude autobanden en het leer in het interieur van ananasvezels. De meeste onderdelen in de Zem zijn zo ontworpen dat ze herbruikbaar of recyclebaar zijn. Dus ook als de auto niet meer kan rijden, is het materiaal nog bruikbaar voor andere doeleinden. Om ervoor te zorgen dat je in alle fases uitkomt op nul uitstoot, is het filter onmisbaar. In de rijfase neemt de auto meer op dan dat hij uitstoot. De CO₂ die daarmee afgevangen wordt, compenseert de resterende uitstoot in de productie en recycling. 

Open deur beleid

Brabant is een wereldleider in innovatieve technologieën die de auto van de toekomst gaan creëren. Een combinatie van grote bedrijven, startups, maar ook kennisinstellingen werken er samen aan de allernieuwste ontwikkeling van autotechnologie. TU/ecomotive werkt samen met meer dan 50 bedrijven, waaronder NXP, een groot halfgeleiderbedrijf en VDL, een internationaal bedrijf in transportoplossingen. Ook wordt er intensief samengewerkt met de TU/Eindhoven.

'Het open deur beleid en de wil en de wens om samen te werken aan omgevingsvriendelijke oplossingen voor mobiliteit stimuleert de innovatie in de regio enorm.'

Hugo van Hees

Toekomst

Van Hees: “Mobiliteit verbindt mensen, we kunnen niet zonder, maar het moet duurzamer. Wij willen dat ook in de toekomst mobiliteit voor iedereen beschikbaar blijft. Hiervoor moet mobiliteit niet langer vervuilend zijn, maar juist bijdragen aan de omgeving. Het afgelopen jaar hebben we de Zem gebouwd, dit jaar focussen we ons met een nieuw team op een andere uitdaging: het materiaal van een voertuig. Hoe kunnen we het materiaal binnen de technische levenscyclus volledig gebruiken? Onze innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit zijn bedoeld om de industrie uit te dagen en te inspireren. Ondertussen gaan de ontwikkelingen van het filter ook verder. Op dit moment is deze nog niet rendabel, maar daar werkt een spin-off van het team hard aan. Evenals aan het vergroten van de opslagcapaciteit. Uiteindelijk hopen we een toekomst te creëren waarin klimaatpositieve mobiliteit voor iedereen beschikbaar is.”

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?