Nieuwe geneesmiddelen? Die komen gewoon uit het Brabantse Oss. In Pivot Park Oss draait namelijk alles om biowetenschap en innovatie in farmacie.
Het had maar weinig gescheeld of de erfenis van Organon - sinds 1923 één van de mondiale centra voor medicijninnovatie én de uitvinder van de anticonceptiepil - waren in rook opgegaan. Maar inmiddels is er een eersteklas infrastructuur ontstaan die, met de blik naar op de toekomst, voortbouwt op een roemruchte geschiedenis. Met onder andere Pivot Park.
In 2022 viert Pivot Park haar tienjarig bestaan. In die tien jaar is deze innovatieve plek uitgegroeid tot een speler van formaat. Pivot Park groeit en bloeit volop. Het succes is op meerdere fronten zichtbaar. Om aan de groeibehoefte van bedrijven tegemoet te komen, moet er worden uitgebreid. Zo wordt er nu gebouwd aan een groot bedrijvenverzamelgebouw van 11.000 m2 met zowel lab- alsook kantoorruimten voor nieuwe bedrijven. Maar ook voor bestaande bedrijven die toe zijn aan ruimere behuizing. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuw gebouw voor Pharming. Dit alles is in lijn met de ideeën die directeur Brigitte Drees heeft over de forse uitbreiding van de faciliteiten, het aantal bedrijven en het terrein zelf.
Een voorbeeld is het Pivot Park Screening Centre, waar bedrijven nieuwe stoffen kunnen testen of laten testen. Brigitte: “Dit is een screeningfaciliteit waar start-ups snel kunnen controleren of hun idee een hit is. We hebben een collectie van meer dan 300.000 stoffen die als startpunt kunnen worden gezien voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een deel van het centrum is ook beschikbaar als ‘open access lab’. Dat betekent dat bedrijven gebruik kunnen maken van gespecialiseerde apparatuur. Het robotsysteem van het Screening Centre biedt bedrijven en universiteiten de mogelijkheid om de innovatie van geneesmiddelen te versnellen.”
Brigitte beschouwt partnerships en samenwerking tussen grote en kleine bedrijven en onderzoeksinstituten als een belangrijk element in de ontwikkeling van farmaceutische innovatie op de campus. Maar open innovatie reikt verder dan de poorten. Pivot Park Screening Centre maakt deel uit van de European Lead Factory (ELF). “Dit is een samenwerking van meer dan twintig internationale bedrijven en universiteiten, zoals de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Leeds. Ons Screening Centre is de enige plaats ter wereld waar de doelstellingen door middel van duizenden verschillende stoffen kunnen worden gescreend. Dus als de universiteiten met nieuwe ideeën en doelstellingen komen en het is goed genoeg ontwikkeld, belandt het hier bij het screeningscentrum. Wij staan in het middelpunt van deze samenwerking.”
Daarnaast faciliteert de campus dagelijks open innovatie. “We geven nieuwe bedrijven een snelle start door ze toegang te geven tot specifieke faciliteiten en apparatuur die ze zichzelf nog niet kunnen veroorloven. We proberen ook zoveel mogelijk de onderlinge communicatie te stimuleren door ontmoetingen en bijeenkomsten en evenementen te organiseren, zodat iedereen weet wat anderen doen. Onze levendige community zorgt voor verbondenheid op het park. Zo zijn we een perfecte broedplaats voor biofarmaceutische innovatie.”
In Pivot Park Oss draait alles om farmaceutische innovatie. Vanuit een focus op de biowetenschappen speelt deze campus een centrale rol in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Pivot Park is een groeicampus voor open innovatie in life sciences. Het is een hotspot van farmaceutische innovatie met 650 medewerkers bij meer dan 60 bedrijven, waarvan een derde startup is. Pivot Park biedt onder andere faciliteiten op maat, gedeelde kennisbronnen en toegang tot wetenschappelijke en ondernemersexpertise. Dit maakt Pivot Park dé hotspot voor farmaceutische innovatie in Europa. Daarnaast is het een van de snelst groeiende campussen in Nederland.
Brigitte kent de groei van Pivot Park toe aan één belangrijke factor: “We focussen ons. We zijn bezig met farmaceutische innovatie en niets anders. Dat betekent dat we bedrijven aantrekken die allemaal op dat gebied actief zijn en door dat te doen helpen we ze om samen te werken. Als ze willen groeien, is dat gemakkelijk mogelijk omdat er hier zoveel bedrijven op dat gebied zijn.”
“De onderlinge samenwerking maakt ons sterk. Dat geldt voor de bedrijven gevestigd op de campus, maar we werken ook samen met instellingen om ons heen. Denk daarbij aan hogescholen, universiteiten en de overheid, zoals de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM).” Als voorbeeld noemt Brigitte de samenwerking tussen Pivot Park community leden Citryll en Ardena. “Citryll ontwikkelt antibodies (antistoffen) voor auto-immuunziektes, terwijl Ardena de bioanalytics doet voor de klinische studies.”
Ook is onlangs het lectoraat met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) van start gegaan. In deze samenwerking gaat het om hybride leeromgevingen. “Studenten gaan aan de slag met vragen waar bedrijven zelf niet aan toekomen. En op het moment dat het nodig is, betrekken ze de Radboud Universiteit of TU Eindhoven erbij. Een veelbelovend project!”
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal