De kwaliteit van leven verbeteren door het gebruik van de juiste data. Met die visie is Kinetic Analysis 10 jaar geleden gestart. Want: we kunnen én moeten veel meer doen met data, AI en menselijk bewegen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat betekent dit voor de toekomst?
Oprichter Maarten van Gijssel begon zijn carrière als gezondheidswetenschapper. In zijn loopbaan heeft hij vele zorgelijke kwesties voorbij zien komen die niet alleen beter genezen, maar ook voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld vallen. “Gelukkig zijn er ook minder ernstige varianten, zoals dat je je heup kan breken. Maar het levert mogelijk ernstige klachten op, zoals angst of onzekerheid. Daarom willen we het valrisico verkleinen met datatechnologie en AI. Met academisch onderzoek laten we zien dat data eigenlijk nog meer inzicht geven dan de huidige werkwijze”.
In de praktijk wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van een klassieke benadering met betrekking tot valpreventie. Maarten legt dit uit: “zorgprofessionals zijn vaak afhankelijk van hun eigen expertise. Maar er is geen echte standaard die bepaalt wie er nu wel of niet mag fietsen óf wie er een wandelstok of rollator krijgt.” Op basis van de gedane metingen en analyses kan Kinetic Analysis classificeren wie een hogere valkans heeft dan iemand anders. En dat zorgt voor betere besluitvorming.
Hoe kunnen we mensen nog beter begeleiden in het revalidatieproces? Maar ook: hoe kunnen we vallen voorkomen? Meetbare informatie kan helpen om de juiste beslissingen te maken. Maar hoe werken deze slimme technieken precies? Daarvoor nemen we een van de slimme AI-dataprojecten onder de loep: de iBalance Test. Met deze test wordt er gekeken hoe mensen bewegen en worden er balanstesten gedaan. Dit wordt gecheckt met sensoren die op het lijf worden geplakt. Deze meten - tot in de micropuntjes nauwkeurig - beweging, stress, ademhaling en hartslag. Op basis van de beelden uit de balanstesten wordt de lichaamszwaartepuntverplaatsing geanalyseerd.
Met behulp van camera’s wordt objectief de balans in kaart gebracht. Dit wordt gecombineerd met al bestaande gegevens van deze persoon uit het elektronisch cliëntendossier. Zo’n dossier is eigenlijk een centrale verzamelbak waar alle informatie in terechtkomt. Volgens Maarten is dit vrij verouderd: “We hebben daarom het Kinetic Analysis dataplatform ontwikkeld om alle databronnen van nu te integreren. Met deze nieuwe technologieën worden er veel datapunten verzameld, dat zijn metingen van één bepaalde waarde (bijvoorbeeld een locatie of persoon). Deze zijn heel waardevol, maar moeten vaak nog gefilterd worden. Voordat je van data naar informatie komt, moet je daar analyses op loslaten."
Natuurlijk is en beweegt elke persoon anders. Voor betrouwbare resultaten werkt Kinetic Analysis daarom samen met topsporters, mensen met chronische aandoeningen, basisschoolkinderen en mensen in een verpleegtehuis. “Steeds kijken we welke data relevant zijn voor die doelgroep en hoe we deze data kunnen omzetten in antwoorden. Sommige mensen doen een bepaalde taak op een bepaalde manier. En dat wil niet zeggen dat de ene manier beter is dan de andere. Maar het geeft een helder inzicht in hoe ze bewegen in het dagelijks leven. Zo kunnen we makkelijker de oorzaak van een val achterhalen. Als we meerdere van die signalen zien in het screeningsproces, dan wordt de valkans groter en kunnen we kijken naar oplossingen in mogelijke hulpmiddelen.”
Kinetic Analysis heeft meer projecten buiten dan binnen Nederland. Er wordt gewerkt in meer dan 80 landen en op maar liefst drie continenten. Toch is onze regio voor Maarten een belangrijke broedplaats. Brabant is voor hem een plek waar men elkaar ontmoet en waar er makkelijk samenwerkingen ontstaan door de korte lijntjes. Zo is de iBalance Test ook ontwikkeld met partijen in de regio, zoals Avans Hogeschool en het revalidatiecentrum Revant. Maarten vertelt: “Revant heeft bijvoorbeeld een extra geavanceerd systeem waarmee wij mooie metingen kunnen doen bij een van hun patiëntengroepen. En die studies en uitkomsten delen we graag met elkaar."
Als het aan Maarten ligt krijgt de iBalance Test een waardige plek in het medische en dagelijkse behandelproces van zorgprofessionals. Er wordt volop gewerkt aan een medische licentie zodat zij hier officieel mee aan de slag kunnen. “Dit AI-systeem willen we aanbieden aan een veelzijdige doelgroep van specialisten: van ergotherapeuten, fysiotherapeuten tot huisartsen. Waarmee in korte tijd voor hen inzichtelijk wordt wie en hoe er behandeld moet worden. Maar ook hoe we gericht iemand doorverwijzen.”
Toch staan we echt pas aan het begin van datagebruik en AI in de zorg en bewegingsspecialismen. “We zien dat er interesse is en we zien de noodzaak, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat systemen succesvol geïmplementeerd worden in de dagelijkse manier van werken. We moeten de hele keten meenemen: van relevante stakeholders, patiënten, zorgprofessionals, verzekeringsmaatschappijen tot beleidsmakers. We maken grote stappen en ons hele team is door Europa te vinden. Maar er is nog een wereld te winnen.”
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal