Skip to Content
De wereld snakt naar Fruitpunch AI
  • Verhaal 24-03-2022

De wereld snakt naar Fruitpunch AI

3 minuten leestijd

Fruitpunch AI bouwt vanuit Brabant aan een wereldwijde community van mensen die zich specialiseren in artificial intelligence. Deze specifieke kennis wordt ingezet om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties na te streven. Zo biedt AI for Wildlife een oplossing om - met behulp van datagedreven technologie - stroperij tegen te gaan in Zuid-Afrika en bedreigde diersoorten te beschermen. Buster Franken, CEO en founder en Sako Arts, CTO en co-founder van Fruitpunch AI vertellen alles over de community en het project AI for Wildlife.

Duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN

Alle maatschappelijke problemen die aan bod komen, werken toe naar (één van) de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze doelen zijn stuk voor stuk een oproep tot actie voor alle landen (arm en rijk) om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering. 

AI for Wildlife

Een voorbeeld van zo’n maatschappelijk probleem is stropen. Het jagen op wilde, beschermde diersoorten zorgt al jaren voor een zeer groot probleem. Als we niet snel handelen, sterven er meerdere diersoorten uit door deze illegale praktijken. Buster legt uit: “Door het stropen blijven er te weinig genetische verschillen binnen en tussen diersoorten over. De omgeving vormt vervolgens geen goed ecosysteem meer waardoor het steeds minder levensvatbaar wordt voor mens, plant en dier. Met AI for Wildlife sporen we stropers op door het inzetten van slimme drones.”

Volledig autonome oplossing

Het werkt als volgt: AI for Wildlife laat drones over het natuurreservaat vliegen. Deze drones verzamelen data en geven aan waar de stropers zich bevinden. Zo kunnen de stropers op heterdaad worden opgepakt. Buster vertelt: “Inmiddels is er al een belangrijk onderdeel van dit project gerealiseerd, namelijk het verzamelen van data en het testen van de eerste drone-modellen. Uiteindelijk willen we twee dingen automatiseren: het vliegen van de drone zelf en het detecteren van stropers op camerabeelden. Mijn ultieme droom is om een volledig autonome oplossing te maken en die te implementeren in alle natuurreservaten van Zuid-Afrika. Daarna kunnen we dit concept ook commercieel toepassen op plekken waar mensen niet welkom zijn, zoals havengebieden.” Groots dromen, daar houden wij in Brabant van! 

“Bij Fruitpunch AI bouwen we, met Brabant als thuisbasis, aan een wereldwijde community van mensen die willen helpen om maatschappelijke problemen op te lossen met data en artificial intelligence."

Unieke samenwerking met landelijke natuurreservaten

De grote, landelijke natuurreservaten in Zuid-Afrika kampen met de meeste stropers. Op dit moment bewaken zij het gebied met camera’s en experts bekijken vervolgens de camerabeelden. Dat kost veel personeel en daar is niet genoeg geld voor. De data-oplossing van AI for Wildlife maakt dat er veel minder middelen nodig zijn. “We wilden graag samenwerken met een groot, landelijk reservaat van Zuid-Afrika om dit probleem zo groots mogelijk aan te pakken en een verschil te kunnen maken. Het is heel bijzonder dat dat is gelukt”, vertelt Buster. Hij legt uit: “Zo’n samenwerking is uniek omdat landelijke reservaten vaak conservatiever zijn dan de kleinere, private reservaten. Experimenteren met data en technologie zoals kunstmatige intelligentie is hier echt bijzonder. Dat hebben we als Brabantse startup toch maar mooi voor elkaar gebokst!”

Brabant als brainhub

Dat Fruitpunch AI zijn thuisbasis heeft in Brabant is geen toeval. Buster legt uit: “Er heerst hier een hele open innovatiecultuur. Brabant is echt de ‘brainhub’ van Nederland: de regio ademt technologie waardoor er veel innovatieve bedrijven en investeerders te vinden zijn. Dat maakte dat ik kon experimenteren en zo’n initiatief als Fruitpunch AI kon opstarten.” Sako vult aan: “We hebben hier toegang tot kennis en technologie en zijn omgeven door mensen die graag helpen en iets goeds willen doen voor de wereld. De regio Brabant heeft enorm bijgedragen aan de groei van Fruitpunch AI. Hier bouwen we aan de basis en vanuit hier breiden we uit naar Amerika en India. Inmiddels bestaat onze community uit zo’n 1500 leden, verdeeld over alle continenten. Ons doel is om de wereldwijde ‘AI for Good’-community te worden.” En wie houdt hen tegen? De wereld snakt naar Fruitpunch AI!

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering, Campagne #inBrabant en New Dutch