Het vliegen met drones is een nieuwe en innovatieve tak van sport binnen de luchtvaart. Drones bieden ons de mogelijkheid om vanuit de lucht belangrijke data te verzamelen. Zo gebruiken we de foto's en filmopnames van drones om belangrijke vraagstukken op te lossen. Maar dat is niet het enige. Drones verlenen ook diensten, zoals bij droneverkeer tussen distributiecentra. De vraag naar deze vliegende assistenten is ontzettend hoog en daarmee ook de vraag naar ervaren bestuurders en ontwikkelaars. Het Dutch Drone Centre in Brabant maakt gebruik van het luchtruim van vliegbasis Aviolanda. Lokale bedrijven en overheden kunnen hier in een veilige en gecontroleerde omgeving drones testen en demonstreren. Studenten kunnen er terecht voor diverse drone-opleidingen.
Het bedrijfsleven in Brabant staat te springen om young professionals met een specialisatie in drones, stelt Rob Nispeling, business development manager van Aviolanda Aerospace. “Veel bedrijven zetten drones nog niet actief in. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze niet weten hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. Want hoe implementeer je drones binnen je dagelijkse bedrijfsvoering? Juist om deze reden is het Dutch Drone Centre opgericht. Hier testen drone-ontwikkelaars, professionals en studenten drones en geven ze demonstraties aan bedrijven. Ook worden dronepiloten en studenten in contact gebracht met bedrijven die vragen hebben of oplossingen zoeken. Dit heeft al vaak geleid tot succesvolle samenwerkingen.”
Talent hangt hier in de lucht
In de regio West-Brabant zien we dat er in het onderwijs veel aandacht is voor techniek en onderhoud. Naast luchtvaarttechniek en avionica (toegepaste elektronica in de luchtvaart) krijgt het vliegen met drones ook steeds meer aandacht. Evenals het onderhouden van drones en data verzamelen met drones. Het Dutch Drone Centre brengt opleidingen van alle niveaus samen om te pionieren met dronetechnieken en -ontwikkelingen. Zo werkt het Dutch Drone Centre nauw samen met onderwijsinstelling Curio, Avans Hogeschool en verschillende technische universiteiten. Hieruit ontstaan interessante projecten waarbij leerlingen en studenten vanuit alle niveaus samenwerken aan dé nieuwe dienstverlening van de toekomst: drones.
Look beyond your horizon
In de toekomst hoopt het Dutch Drone Centre meer bedrijven te huisvesten en onderdeel te worden van diverse projecten in Brabant. Rob vertelt: “Projecten die helpen om de mogelijkheden en toepassingen van drones beter in kaart te brengen. Bijvoorbeeld voor de landbouw of industrie, maar dit kan ook voor natuurbeheer zijn. In Brabant liggen grote gebieden met water en bossen. Deze zijn lastig te inspecteren en bij te houden. Met de inzet van drones hopen we hier praktische en succesvolle toepassingen voor te ontwikkelen. We zien interessante samenwerkingen voor ons met Brabants Landschap of Rijkswaterstaat. Er valt nog zoveel te ontdekken en winst te behalen met het toepassen van drones, de mogelijkheden zijn eindeloos.”
Een vliegende start in Brabant
Het luchtvaartcluster Aviolanda omvat veel meer dan drones. Men is hier ook actief in civiel-luchtvaartonderhoud en militair-luchtvaartonderhoud. Binnen dit cluster werken meer dan 3000 professionals aan luchtvaart en luchtvaarttechniek. Dus niet alleen voor drones, maar ook voor vliegtuigonderhoud en andere technische banen kun je in Brabant een vliegende start maken met je carrière.
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal