Skip to Content
  • Verhaal 9 dagen geleden

De zorg heeft baat bij Levensreddende sensorproducten

5 minuten leestijd

Slimme digitale innovaties die bijdragen aan een betere, veiligere en prettigere zorg voor patiënten en die werkdruk in de zorg verlagen. Deze ontwikkeling is nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Een goed voorbeeld hiervan is P-CARDIO. Een wearable, ontwikkeld door 2M Engineering, die de hartfuncties van een patiënt op afstand monitort, door middel van slimme sensoren. P-CARDIO is één van de vele innovaties die het Brabantse bedrijf ontwikkelt, certificeert en produceert met hun unieke sensortechnologie.

Het is geen geheim dat ziekenhuizen overbelast zijn en dat we kampen met een enorm tekort aan zorgpersoneel. Tegelijkertijd groeit het aantal zorgvragers. Het gevolg? Lange wachttijden, korte consulten en patiënten die zo snel mogelijk weer naar huis moeten zodra het gevaar geweken is. Maar hoe is het voor jou om na een hartinfarct niet langer onder medische supervisie te staan, terwijl je angst voor een volgende hartaanval misschien helemaal nog niet weg is? Omdat er te weinig medische specialisten zijn om iedereen thuis te helpen, ontwikkelde 2M Engineering P-CARDIO: een kastje met slimme sensoren die het hart, de ademhaling en vele andere lichaamsfuncties langdurig monitoren in de thuisomgeving. Zo krijgt een arts toch het complete beeld van de gezondheid van de patiënt. Coen Lauwerijssen, directeur Productontwikkeling van 2M Engineering: “Met de inzet van slimme technologie proberen we de zorg te ontlasten en de wereld verder te helpen.”

Technologieën om de gezondheidszorg te ontlasten: meer zorg, minder ziekenhuisbezoek

Coen Lauwerijssen: “Met slimme technologie proberen we te bereiken dat er minder inzet van zorgpersoneel nodig is. Bijvoorbeeld met de inzet van een draagbare patch (sticker/pleister) om vitale functies te monitoren, tools om bewegingen van mensen thuis te kunnen volgen of een bloedplaatjesteller zodat  bloeddiagnose voor mensen met trombose bij de huisarts kan gebeuren in plaats van in het ziekenhuis. Onze innovaties maken bepaalde zorg makkelijker, sneller en goedkoper dan in het ziekenhuis. Dit soort slimme sensortechnologie vormt eigenlijk de ogen en de oren van de medische wereld, maar dan in de thuisomgeving.”

Op dit moment verhuist bepaalde zorg al naar de huisarts of de thuisomgeving. Denk aan het thuis oefenen van je armbewegingen nadat je een beroerte hebt gehad. Coen Lauwerijssen: “Wij ontwikkelden een draagbaar kastje met sensoren die je op de huid plakt. De sensoren worden bijvoorbeeld gekoppeld aan virtual reality-gaming en verzamelen data. Hierdoor kunnen mensen in hun thuisomgeving oefenen, terwijl een specialist op afstand meekijkt. De specialist krijgt zo een eerlijk beeld over hoe het gaat met de oefeningen en met de patiënt zelf.” Slimmer en goedkoper dus, maar wel met de juiste meerwaarde voor patiënten.

P-CARDIO: wearables voor het hart met slimme sensortechnologie

P-CARDIO is een draagbaar sensorplatform waarmee het hart, de ademhaling en vele andere lichaamsfuncties gemeten kunnen worden met behulp van patches (stickers) of straps (banden). Je draagt het kastje op je borst. Vervolgens wordt er realtime data verzameld en naar de cardioloog gestuurd, zodat mogelijke afwijkingen meteen gezien worden. Coen Lauwerijssen: “We hebben een aantal samenwerkingen met softwarebedrijven, die met AI en slimme algoritmes grote hoeveelheden data verwerken tot heldere rapportages. Zo kan het routinewerk van een cardioloog deels geautomatiseerd worden. Ons product is uniek. Het is extreem klein; patiënten ondervinden nauwelijks last als ze met het apparaat rondlopen, terwijl dat met veel van de bestaande oplossingen niet het geval is. Ook kan er langdurig mee gemeten worden en kunnen we er heel makkelijk uitbreidingen op maken, zodat we tegemoet kunnen komen aan de vraag van morgen. Chronische hartpatiënten hebben een groot risico dat een infarct nog een keer optreedt. Voor deze groep wordt de patch uitgebreid met andere sensoren, zodat je verandering vroegtijdig kunt signaleren en eerder kunt ingrijpen om ernstige complicaties te voorkomen. Je kunt P-CARDIO zien als een multitool. De ene keer krijgen we klanten die behoefte hebben aan accent A, de andere keer willen ze juist signaal B meten. Met P-CARDIO kun je een eenvoudige hartmeting doen, maar je kunt er ook een hele complexe analyse mee maken. We zijn bijvoorbeeld nu bezig met het ontwikkelen van een uitbreiding van het P-CARDIO platform om er ook stress mee te kunnen meten. Dat heeft weer heel andere toepassingen, bijvoorbeeld in de dementiezorg of geestelijke gezondheidszorgcentra.”

Brabant ‘place to be’ voor MedTech

2M Engineering zit in Valkenswaard, wat Lauwerijssen een groot voordeel noemt. “Je hebt hier in Brabant een laagdrempelig samenwerkingsklimaat. Er zijn ontzettend veel medtech bedrijven, die allemaal hoogwaardig gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen. Al die onderdelen zijn relevant om tot een goed eindproduct te komen. Het maken van recorders en software en het certificeren is een heel andere expertise dan bijvoorbeeld het maken van patches. We zitten vlak bij de High Tech Campus en de Technische Universiteit Eindhoven en werken samen met instituten als TNO Holst, maar ook met ziekenhuizen als Kempenhaeghe en het Máxima Medisch Centrum. Waar ik misschien nog wel het meest trots op ben, is dat we hier in deze omgeving niet alleen in staat zijn om het te bedenken en om het op onderzoeksschaal te produceren, maar ook om in grote volumes te produceren. Er is hier in Brabant een ecosysteem van partijen om dit soort oplossingen van A tot Z te kunnen ontwikkelen, certificeren en maken. In Brabant zijn we goed in staat om met elkaar te innoveren!”

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering en Campagne #inBrabant