Videofeedback-app WinnerCam brengt videoanalyse binnen handbereik van alle sporters.
In de topsport barst het van de technologische snufjes om de prestaties van sporters te analyseren en verbeteren. Bewegingswetenschappers Sander Schreven en Roald van der Vliet weten er alles van. In Innosportlab de Tongelreep in Eindhoven werken ze zelf al jaren aan en met uiteenlopende innovatieve technieken om topzwemmers nóg beter te maken. Maar waarom maakt iemand als Ranomi Kromowidjojo hier wél gebruik van en het kind dat het wellicht in zich heeft om de nieuwe Ranomi te worden niet, vroegen Schreven en van der Vliet zich af. Het ligt niet in hun aard om alleen de vraag te stellen en niet ook op zoek te gaan naar een antwoord. Roald: “We willen niet alleen de trainingswereld verbeteren, we zijn óók ondernemers die kansen zien en grijpen.”
Die kans lag bij videoanalyse. Roald, ooit zelf een begenadigd zwemmer, werkte menig jaar als zwemtrainer en coach. Tijdens de Olympische zomerspelen van 2012 maakte hij – op uitnodiging van topcoach Jacco Verhaeren – zelfs deel uit van de begeleidingsstaf van de Nederlandse zwemploeg. Hij weet dan ook als geen ander hoe belangrijk het voor zwemmers kan zijn om zichzelf terug te zien op beeld. “Zwemmen is een technische sport”, legt hij uit. “Net zoals bijvoorbeeld turnen, tennis of golf. Als je techniek niet goed is, zul je nooit de beste worden.” Toch wordt videoanalyse in de breedtesport nauwelijks gebruikt, ook al zijn daar inmiddels heel wat systemen voor beschikbaar. Samen met Sander Schreven onderzocht hij hoe dat komt. Een eerste conclusie: het is te duur. Een tweede: het is veel te veel werk. Roald: “Als je trainer bent van een groep van twintig, dertig kinderen, is het niet te doen om ze allemaal te filmen, elke opname aan het juiste kind te koppelen en die vervolgens – het liefst voorzien van commentaar – weer met het kind te delen.”
De mannen besluiten iets te maken dat betaalbaar is en eenvoudig in het gebruik, en waar de coach weinig werk aan heeft. Dat wordt videofeedback app WinnerCam. Je hebt er alleen je smartphone en een persoonlijk WinnerCam bandje voor nodig. De sporter houdt zijn bandje tegen de telefoon, je start de opname en meteen erna is de video beschikbaar in je persoonlijke cloud: in het account van de sporter én in dat van de coach. Die laatste kan eventueel lijnen tekenen, hoeken meten en audiocommentaar toevoegen. Twee jaar neemt het ontwikkelproces in beslag. De grootste uitdaging: zoveel mogelijk toegevoegde waarde leveren met een beperkt budget. “Je kunt eindeloos blijven ontwikkelen”, vertelt Sander, die van de twee de meeste affiniteit met technologie heeft. “We horen regelmatig: waarom zit deze knop er nog niet op? Waarom hebben we dat nog niet? Maar als de app te duur wordt, gaan mensen die niet aanschaffen. We moesten dus keuzes maken: waar draait het om? Wat moet er zeker opzitten? Omdat we uit de wereld van de sport komen, hebben we daar een goed beeld van. Onze strategie: iets maken wat coaches willen gebruiken, en met het geld dat we verdienen volgende stappen zetten.”
Het is beider ervaring met ondernemen die ervoor zorgt dat ze tijdens het ontwikkelproces voortdurend rekening houden met de verkoopbaarheid van hun product. Zo mag ook het polsbandje – dat de sporter zelf moet aanschaffen - niet te duur worden. Het zijn dit soort schijnbaar eenvoudige dingen die veel tijd kosten. Sander: “Het gaat niet allemaal in één keer goed.” Voor de softwareontwikkeling wordt een programmeur aangetrokken. Maar het onderliggende platform ontwikkelt Sander zelf, en ook hierbij denken de mannen vooruit. “We willen dit internationaal verkopen”, vertelt Roald, “en hebben daarom ook meteen de internationale facturatie goed geregeld. Als je online betaalt, wordt er automatisch een factuur aangemaakt met het in jouw land geldende btw-tarief. Ook zorgt het systeem ervoor dat wij voor 40 landen precies weten wanneer we hoeveel btw moeten betalen.”
Begin 2019 gaan Schreven en Van der Vliet de markt op met hun WinnerCam. Ze focussen eerst op de zwemwereld. Hier zijn ze immers bekend en hebben ze een groot netwerk. Voormalig Nederlands zwemkampioen en recordhouder op de vijftig meter rugslag Bastiaan Lijesen wordt aangetrokken om het product te promoten. Na het zwemmen volgen turnen en tennis.
“Een goed product ontwikkelen voor de sport was voor ons eigenlijk niet zo moeilijk”, zegt Roald terugblikkend. “Wat enorm hielp, was dat we in het (door Roald opgerichte/red.) Innosportlab heel veel slimme mensen om ons heen hebben. Sport, bedrijfsleven en wetenschap werken hier samen om winst te creëren; medaillewinst, maar zeker ook kennis- en economische winst.”
Lastig is vooral de markt, vindt hij. “Het belang van videofeedback zit in de breedtesport nog lang niet bij alle coaches tussen de oren. Dat komt onder andere omdat het in Nederland vooral gaat over de maatschappelijke waarde van sport. Het draait om meedoen, om vitaliteit. En natuurlijk is dat belangrijk, maar veel mensen willen ook graag zo goed mogelijk worden – uitblinken. Anders zouden ze ook geen coach aantrekken. We hebben dan ook nog heel wat zendelingenwerk te verrichten. Onze missie luidt: voor elke sporter de juiste trainingsomstandigheden. Daar hoort videofeedback bij.” De meest toegankelijke manier om daarmee aan de slag te gaan? WinnerCam natuurlijk!
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal