Skip to Content
  • Verhaal 12-11-2024

Oplossing chronische migraine dichtbij in Brabant

5 minuten leestijd

Eén à twee procent van de wereldbevolking heeft zoveel last van chronische migraine, dat het hun leven compleet ontregelt. Salvia BioElectronics ontwikkelt een papierdun implantaat dat zowel preventief als voor de actieve behandeling van migraine ingezet zou kunnen worden. Een unieke innovatie die het leven van veel Brabanders kan gaan veranderen.

Er zijn miljoenen mensen die lijden aan chronische migraine. Dit zijn mensen die minimaal de helft van hun tijd in pijn leven. Het grootste deel hiervan - 70% - is vrouw. Zij ontwikkelen de chronische migraine vaak nog voor hun twintigste levensjaar, vaak door de invloed van hormonen. Migraine heeft grote invloed op hun dagelijks functioneren. Ze kunnen niet werken of naar school, missen veel van het sociale leven en willen of durven vaak geen gezin starten, omdat ze niet zien hoe ze dat moeten doen in combinatie met deze ziekte. Ze zouden in de bloei van hun leven moeten zijn, maar lijden onder de migraine. Dat maakt deze ziekte zo’n groot maatschappelijk probleem.

Hubert Martens, CEO en oprichter van het MedTech bedrijf Salvia BioElectronics: “Wij ontwikkelen een papierdun implantaat dat net onder de huid wordt aangebracht, vlakbij dezenuwen die betrokken zijn bij migraineaanvallen. Je zenuwen praten met elkaar via kleine, elektrische golfjes. Ons implantaat geeft dezelfde soort golfjes af aan die zenuwen om ze te kalmeren en op die manier migraine te voorkomen of te verminderen. Je kunt het vergelijken met een pacemaker. Zoals een pacemaker werkt om je hart weer in het juiste ritme te krijgen, zo werkt ons apparaatje om deze zenuwen weer in balans te brengen.”

Implantaat zo dun als papier

De behandeling bestaat uit twee  implantaatjes die met een kleine ingreep onder de huid worden geschoven. Hubert Martens: “Eén bij de zenuwen in het voorhoofd en één bij de zenuwen in  het achterhoofd. Om de therapie aan te zetten, gebruiken patiënten een externe headset, het MySalvia Device. Met één druk op de knop starten ze de therapie, die ze zowel preventief als acuut kunnen inzetten, om te proberen aanvallen te voorkomen of af te breken.

”Een pacemaker” voor migraine

De huidige behandeling van migraine bestaat voornamelijk uit medicatie, die bepaalde stofjes in het brein proberen te blokkeren. Het effect is vaak niet blijvend en niet voor iedereen effectief genoeg om normaal leven weer mogelijk te maken. Bovendien kan deze medicatie bijwerkingen hebben. Hubert Martens: “Wij proberen de zenuwen die betrokken zijn bij migraine te kalmeren, zodat er geen aanvallen op kunnen treden. Wat Salvia doet, is uniek in de wereld. Niemand heeft eerder zo’n dun migraine implantaat ontwikkeld. Het is een heel bijzondere techniek die wij hier in huis uit de klei aan het trekken zijn. Het ontwikkelen van medische technologie is moeilijk en complex, maar het feit dat we zo’n impact kunnen maken op het leven van deze patiënten motiveert iedereen in het team enorm. De eerste testresultaten zijn veelbelovend. Op dit moment zijn we bezig met grotere studies om de veiligheid en de effectiviteit aan te tonen. We ontvangen soms zelfs brieven van patiënten, die schrijven wat de therapie voor hen en hun familie betekent. Dat motiveert enorm. Wij willen patiënten die lijden aan chronische migraine hun leven teruggeven. Dat is waarvoor wij iedere dag keihard ons best doen en we daar gaan we mee door tot het is gelukt.”

Te midden van talent in Brabant

Hubert Martens: “Salvia is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, te midden van 300 hightech bedrijven, waar waanzinnig veel innovatie plaatsvindt. Ondanks dat we een klein bedrijf zijn, weet men ons te vinden, omdat ze de campus weten te vinden. Deze plek heeft een internationale uitstraling en is een magneet voor talent. Het is ontzettend mooi om daar onderdeel van te zijn. Wij zijn een medisch bedrijf, gevoed door technologie. Brabant is een plek waar je gevestigd wilt zijn als medisch technisch bedrijf. Er komt hier ontzettend veel moois uit de regio, denk aan Philips of ASML. Daarmee willen we ons graag profileren en ervan profiteren.”

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Vitale leefomgeving, AI, data & digitalisering, Campagne #inBrabant en New Dutch