Skip to Content
  • Verhaal 04-09-2024

Refugee Team begeleidt vluchtelingen van huissleutel tot werk

6 minuten leestijd

Vluchtelingen verdienen een volwaardige plek in onze samenleving, kunnen een waardevolle bijdrage leveren en willen dat ook. Met deze overtuiging startte Martijn Berghman in 2018 Refugee Team in Tilburg. Dat dit initiatief vanuit Brabant gestalte krijgt, is geen toeval. “In het westen van het land zijn veel meer partijen bezig met statushouders”, aldus Martijn. “De noodzaak van een organisatie als wij in de regio’s waar we nu actief zijn, is veel groter. Hier kunnen we dus ook veel meer het verschil maken, sociaal én economisch.”

Baan als sluitstuk

Op de locatie in Tilburg is het deze middag lekker druk. Hier nemen statushouders van 18 tot 67 jaar deel aan workshops, praktijklessen en sociale activiteiten. Ook krijgen ze een-op-een-coaching. “We ondersteunen ze bij hun integratie van huissleutel tot betaald werk”, vertelt Martijn. “Die baan is dus het sluitstuk van een heel traject. Je kunt iemand wel naar werk begeleiden, maar daarvoor moet die persoon eerst financieel zelfredzaam zijn, weten hoe het werkt in Nederland en een plan hebben. Uiteindelijk moeten ze zelf de regie kunnen nemen in het opbouwen van hun toekomst.”

Participatie en zelfredzaamheid

Vanaf dag één statushouders mee laten doen in de samenleving. In die missie lijkt Refugee Team goed te slagen. Elke vier weken stroomt er een nieuwe groep in van 15 tot 20 mensen. Ze komen binnen via gemeenten, die met de invoering van de Wet inburgering sinds 2022 verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van nieuwkomers. Martijn: “Voorheen moesten zij zelf een lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en een taalschool uitzoeken. Niet te doen als je nieuw bent in een land. Dankzij de nieuwe wet krijgen statushouders hierin begeleiding en is er veel meer aandacht voor participatie en zelfredzaamheid. En laat dat nou precies zijn wat wij al in huis hadden. Daardoor konden we direct voor meerdere gemeenten aan de slag.”

‘Uiteindelijk moeten ze zelf de regie kunnen nemen in het opbouwen van hun toekomst’

Power

Nasim (36) is een van de ruim 2.500 mensen die de sociale onderneming tot nu toe heeft begeleid. Twee jaar geleden vluchtte hij uit Syrië en belandde hij in een AZC in Nederland. Toen hij bijna een jaar geleden in Tilburg een huurwoning kreeg, kwam hij terecht bij Refugee Team. “Dat heeft me echt power gegeven”, vertelt hij in goed Nederlands. Een doel had hij niet, wel een droom: acteur worden. Met hulp van zijn coach Linsey van Iersel speelt hij nu bij een toneelschool. “Ook een hobby kan al veel toevoegen aan iemands leven”, zegt ze. “Je ontmoet mensen, spreekt de taal. Voor Nasim was dit een belangrijke eerste stap.”

Helpende handen

De tweede stap was vrijwilligerswerk bij Goed werk Tilburg. Met trots wijst Nasim op het logo op zijn shirt. “Ik begon als vrijwilliger en krijg nu betaald.” Het klus- en onderhoudsbedrijf heeft al meerdere statushouders via Refugee Team in dienst genomen. “We werken inmiddels met honderden bedrijven en organisaties samen”, vertelt Linsey. “Vaak kleinere, lokale werkgevers, omdat mensen hier de aandacht krijgen die ze nodig hebben en er echt kunnen landen. We werken ook met zorginstellingen, buurthuizen, festivals, sportevenementen; eigenlijk overal waar helpende handen nodig zijn.” Op dit moment begeleidt Refugee Team ongeveer 1 op de 20 mensen die in Nederland de inburgering volgen, rekent Martijn voor. “In 2030 willen we op 1 op de 5 mensen zitten en het leidende integratievoorbeeld zijn. Uiteraard kunnen we niet iedereen helpen. We kunnen wel een bepaalde schaal creëren, zodat onze methodiek de standaard wordt.”

‘Als we in contact zijn met een bedrijf, ontstaat er verbinding en komt de integratie van twee kanten’

Het verschil maken

In de regio’s waar Refugee Team nu actief is, maakt de organisatie zowel sociaal als economisch een verschil. “In de regio Hart van Brabant, bijvoorbeeld, zijn er per 100 werklozen 115 vacatures”, zegt Martijn. “Dat betekent dat we mensen als Nasim keihard nodig hebben om de economie te laten draaien. De andere kant van de medaille is dat het merendeel van de Nederlanders politiek gezien niet op onze doelgroep zit te wachten. In de praktijk merken we daar gelukkig weinig van. Als we in contact zijn met een bedrijf, ontstaat er verbinding en komt de integratie van twee kanten. Misschien is dit in Brabant wel terug te leiden naar de familiebedrijven, waar je als werknemer echt omarmd wordt.” De sociale onderneming heeft inmiddels ook locaties in Eindhoven, Venlo en Vlaardingen. “Dat Brabant bereid is om op zo’n innovatieve manier te investeren in sociaal ondernemerschap in de regio is echt bijzonder”, vindt Martijn.

Martijn Berghman
Martijn Berghman

Laagdrempelig

Linsey is net terug van een bezoek aan zo’n familiebedrijf. “Dit tuincentrum heeft geen ervaring met statushouders, maar staat er wel voor open. Volgende week mag de man om wie het gaat al een dagje meedraaien. Als je leven soms jarenlang heeft stilgestaan, is het heel fijn om zo op een laagdrempelige manier te bekijken welke richting je op wilt. Dat ik daar als coach naast mag staan, geeft me veel voldoening. Ik vind het belangrijk dat iemand die hier binnenkomt zich gezien en welkom voelt en de kans krijgt op een toekomst.”

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Vitale leefomgeving