Skip to Content
FUJIFILM: van fotorolletje naar gezondheidszorg
  • Verhaal 30-06-2022

FUJIFILM: van fotorolletje naar gezondheidszorg

4 minuten leestijd

Fujfilm in Tilburg maakt niet langer fotorolletjes, maar legt zich onder andere toe op het produceren van celkweekmedia, stoffen die gebruikt worden in biofarmaceutische processen. Voor ons is het misschien even omschakelen; voor Fujifilm zelf blijkt het een logische stap.


Een sterk staaltje veranderkracht in Brabant

In de voormalige fotorolletjesfabriek worden nu celkweekmedia geproduceerd. Celkweekmedia bevatten voedingsstoffen voor cellen bij het maken van medicijnen of vaccins, zoals COVID-vaccins, maar ook bijvoorbeeld bij ivf om embryo’s goed te kunnen laten groeien. Verder worden de celkweekmedia gebruikt als grondstof in bio-productieprocessen van farmaceutische producenten in heel Europa of komen ze terecht bij onderzoekprogramma’s voor het ontwikkelen van nieuwe therapieen en medicijnen. In Tilburg produceert men celkweekmedia in poedervorm en vloeistof en daarnaast zeer zuiver Water for Injection (WFI).


Van fotorol naar celkweekmedia

Vanuit hun oorsprong als fabrikant van fotorolletjes zou je niet snel een carrière in de gezondheidszorg verwachten. Toch is dat precies de richting die Fujifilm volop aan het ontwikkelen is. Sinds eind 2021 is in hun voormalige fotorolletjesfabriek in Tilburg Life Science Manufacturing (biowetenschappelijke productie) gestart. FUJIFILM Manufacturing Europe produceert voor het wereldwijd opererende FUJIFILM Irvine Scientific, een van de bedrijven binnen de FUJIFILM groep. Vanuit Tilburg wordt geleverd aan de Europese markt. 

Toegegeven: ze maken nog altijd fotopapier en offsetplaten. Daarnaast zijn ze na de opkomst van de digitale fotografie druk op zoek gegaan naar nieuwe markten om in uit te blinken. Fujifilm heeft  de keuze gemaakt om maatschappelijke problemen aan te pakken en proactief te zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen gericht op energie, milieu en gezondheidszorg. Het huidige Fujifilm is een technologisch bedrijf dat wil bijdragen aan menselijk welzijn en klimaatbescherming.


Overeenkomstige kwaliteiten

Het lijkt een grote stap van fotografische producten naar celkweekmedia, maar er zijn veel overeenkomsten. Kwaliteit is van groot belang bij beide producten. In Tilburg beschikt men over veel expertise op het gebied van nauwkeurig produceren in grote volumes.  

Michiel de Hair, Open innovation HUB-manager bij Fujifilm: “Wij komen uit een zero defect-cultuur: een fotorolletje moet altijd goed zijn. Je kunt hem niet uittesten, maar er mag geen fout in zitten en hij moet in grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden. Die kwaliteiten zetten we nu in voor celkweekmedia.” Daarnaast was er al kennis en ervaring inhuis op het gebied van Life Science producten. Fujifilm ontwikkelde bijvoorbeeld een ‘recombinante peptide’, als alternatief voor dierlijke materialen in medische toepassingen.

“Wij komen uit een zero defect-cultuur: een fotorolletje moet altijd goed zijn. Die kwaliteiten zetten we nu in voor celkweekmedia.”


Alles in huis

De keuze van FUJIFILM Irvine Scientific voor Brabant als Europese productielocatie is een logische. Niet alleen vanwege de bestaande infrastructuur, ook de expertise van hoogwaardige technologische processen maakt Fujifilm in Tilburg tot een perfecte locatie. 

Michiel de Hair: “Het produceren van celkweekmedia is een ingewikkeld technologisch proces. Wij beschikken over deze expertise. Bovendien hadden wij ruimte én alle faciliteiten in huis, zoals ondersteunende afdelingen, logistiek, distributie en een goede infrastructuur richting de Europese markt.” Er werd snel geschakeld en de oude fotorolfabriek werd omgebouwd tot een supermoderne Life Science Manufacturing fabriek met cleanrooms (zeer zuivere ruimtes waar het aantal stofdeeltjes, vezels en in de lucht aanwezige micro-organismes beperkt en gecontroleerd wordt).


Eigen bijdrage aan energietransitie

Naast fotopapier, offsetplaten voor de grafische industrie en celkweekmedia voor de gezondheidszorg, produceert Fujifilm ook membranen: filters voor gas- of waterzuivering. Deze membranen filteren ionen uit vloeistoffen of koolstofdioxide uit aardgas. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het verwijderen van zouten uit drinkwater of de terugwinning van voedingsstoffen uit restwater van kassen. Fujifilm levert deze membranen aan systeembouwers. Daarnaast wordt onderzocht voor welke toepassingen de membranen verder doorontwikkeld kunnen worden. Bijvoorbeeld in electrolysers voor de productie van waterstof.


Van windmolen tot elektroboiler

Duurzaamheid staat hoog op de agenda: in 2030 wil Fujifilm in Tilburg klimaatneutraal zijn. Zo waren ze voorloper met het plaatsen van windmolens. Alle processen voor Life Science Manufacturing zijn CO2-neutraal; ze worden volledig met windenergie aangestuurd. De volgende stap is de aanschaf van een elektroboiler, die ervoor zorgt dat ze minder afhankelijk worden van aardgas. In de toekomst worden stoom en warmte met schone elektriciteit opgewekt.

Daarnaast hebben ze een gemeenschappelijke waterzuivering met buurbedrijven Agristo, International Flavors and Fragrances en Coca Cola. Hier wordt het afvalwater dat in de fabriek niet meer kan worden hergebruikt, voorgezuiverd. Ook wordt er gekeken naar een vermindering van de hoeveelheid water die tijdens de productie wordt gebruikt.

“Het produceren van celkweekmedia is een ingewikkeld technologisch proces."

Met elkaar slimmere ideeën bedenken

Met ongeveer 700 medewerkers is Fujifilm een van de grootste industriële werkgevers van Midden-Brabant. Het bedrijf is vastbesloten toonaangevend te blijven. Fujifilm zoekt doorlopend naar samenwerkingen om nieuwe producten te ontwikkelen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Denk daarbij aan universiteiten in Brabant, internationale studenten en bedrijven uit de regio, maar ook startups die zich focussen op passende technologieën. Michiel de Hair: “Innoveren doe je niet alleen. Je wordt pas echt sterker met goede partnerschappen. We hebben een goede band met de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg en netwerkpartijen zoals de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. We proberen steeds te zoeken naar nieuwe samenwerkingen en uitbreiding. Door samen te werken, vul je je bedrijf met nieuwe energie, wat weer leidt tot vernieuwing en groei.” Fujifilm bedacht hiervoor de Open Innovation Hub. Dit is een plek waar mensen samenkomen om te discussiëren over maatschappelijke en industriële uitdagingen en elkaar inspireren om slimme oplossingen te (co-)creëren. Michiel de Hair: “Open Innovation betekent innovatie door samenwerking. Gezien de snelheid van nieuwe ontwikkelingen en de stevige concurrentie is het niet in ons belang om onze technologieën achter gesloten deuren te houden. Juist door kennis te delen, kunnen we ze verder verbeteren en de waarde ervan vergroten.” 

Daarnaast hoopt de vestiging in Tilburg hun Life Science Manufacturing verder uit te breiden. De ruimte is er. De wil ook! Het zal duidelijk zijn dat FUJIFILM nog lang niet klaar is. Japanse kwaliteit en Brabantse nuchterheid blijkt een perfecte combinatie.

FUJIFILM Manufacturing Europe in Tilburg maakt onder andere celkweekmedia. Dat zijn stoffen die gebruikt worden als grondstof in de biofarmaceutische industrie, bijvoorbeeld voor het maken van medicijnen. Zo dragen ze in Brabant bij aan het verbeteren van de gezondheid van mensen wereldwijd.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Vitale leefomgeving, AI, data & digitalisering, Campagne #inBrabant en New Dutch