Volledig kun je niet zijn. Wij hebben er daarom voor gekozen om de vier grote steden uit te lichten, in overleg met de citymarketeers. Deze hebben we aangevuld met drie iconische elementen die bij iedereen bekend zijn én een positief gevoel geven: De Efteling, De Beekse Bergen en Vincent van Gogh. We denken hiermee een mooie, aansprekende en positieve skyline te hebben ontworpen, waarin voor iedereen in elk geval een aantal bekende iconen zitten.
Een spectaculair staaltje architectuur
Station Tilburg uit 1965 is een spectaculair staaltje architectuur. Door de bijzondere vormgeving op het krappe perceel is het internationaal bekend. Het was architect Koen van der Gaast die een zigzaggende dakconstructie bedacht om het perceel van slechts 46 bij 147 meter te overkappen. Met als resultaat dat het 'kroepoekdak' losjes lijkt te zweven boven de perrons, het stationsgebouw en het voorplein. De omvangrijke renovatie van het station tot en met 2025 is het sluitstuk van de herontwikkeling van de Spoorzone. Met het station als kloppend hart.
Uithangbord voor technologische vooruitgang
Een cadeau aan Eindhoven als uithangbord voor de technologische vooruitgang. In 1966 schonk het toen 75-jarige bedrijf Philips het futuristische Evoluon aan de stad. Nog altijd spreekt de vliegende schotel van Eindhoven tot de verbeelding. 169 kilometer spankabel was er nodig om het discusvormige gebouw met een doorsnede van 77 meter op zijn plaats te houden. Ruim 20 jaar was het iconische pand een educatief technologiemuseum. Daarna is het Evoluon-complex in gebruik genomen als congres- en evenementencentrum. Vanaf 2021 krijgt het de oude functie terug: het wordt een museum over de toekomst van de aarde.
Eigentijdse stadswijk met ambitie
Achter het Bossche Centraal Station ligt een nieuw stuk binnenstad: het Paleiskwartier. Deze eigentijdse, prestigieuze stadswijk sluit naadloos aan op het historische centrum. Met spraakmakende architectuur – waaronder de tien Armada-complexen die als een zeilvloot aan een vijver liggen – en een hoge duurzaamheidsambitie. Middenin de wijk ligt de grootste zonneboiler van ons land in de vorm van een waterbassin. Naast de warmte-koudeopslag, heeft de wijk groene energie en wordt er gebouwd met duurzame materialen.
Groene parel met vuurtoren als blikvanger
Wat tot 1812 een verborgen kasteeltuin was, is nu een openbaar stadspark. Park Valkenberg bij het Kasteel van Breda is een parel in de stad. Een groene waterplek, waar wordt gefietst, gewandeld en gespeeld. Waar concerten zijn en festivals plaatsvinden. Het park dankt zijn naam aan het valkenhuis, van waaruit de kasteelbewoners op valken jaagden. Icoon van het stadspark is het kunstwerk ‘Lighthouse’ van de Italiaanse architect Aldo Rossi. De 18 meter hoge vuurtoren is een absolute blikvanger, juist in een stad die geen geschiedenis kent met de zee.
Futuristisch bouwwerk met designallure
Blob. In de architectuur staat het voor een organisch gebouw met grillige vormen. Op het 18 Septemberplein in Eindhoven hebben ze er een. Een futuristisch bouwwerk van glas en staal van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Het is het entreegebouw naar winkelgebied De Admirant; een baken in de stad en een geliefd afspreekpunt. Door de holle en bolle vormen lopen de gevels en het dak ongemerkt in elkaar over. Samen met de Philips Lichttoren onderstreept de Blob, met kleine broertje Bubble, het experimentele design-imago van Eindhoven.
Totaalbeleving met internationale allure
Wist je dat de Efteling in 1935 begon als sportpark? Later kwamen er het Sprookjesbos van Anton Pieck bij en een scala aan attracties. Met een hotel, een golfpark, een theater, een museum, een vakantiepark en groepsaccommodaties biedt het grootste pretpark van Nederland nu een totaalbeleving voor jong en oud. En nog steeds is het complex – met jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers – volop in ontwikkeling. Met nog eens 8 ha extra aan beleving wil de Efteling een verblijfsbestemming met internationale allure worden.
Rots in de eeuwige branding
Ze is de trots van elke Bosschenaar: de 14e eeuwse Sint-Jan met de Zoete Moeder. De gotische kathedraal met de Romaanse toren, spitsbogen en kruisgewelven telt 600 (!) beelden. Een van de engelen, de bel-engel, draagt een broek en een mobieltje, als verwijzing naar deze tijd. In de loop van de tijd heeft de basiliek heel wat doorstaan: oorlogen, blikseminslag, brand, een beeldenstorm. En dan was er nog de aantasting van de buitenmuren door urinerende cafébezoekers. Niet voor niets staat er altijd wel een deel van de kathedraal in de steigers.
Oog in oog met wilde dieren
Safaripark Beekse Bergen is meer dan een dierentuin. Avontuurlijke safari’s tussen wilde dieren op Nederlandse bodem verbinden de parkbezoekers met de natuur. Een unieke én leerzame beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Het park startte in de jaren '60 als leeuwenpark. Voor het eerst waren leeuwen in semi-vrijheid te zien. Nu is het grootste wildlife park van Nederland de habitat van 1.500 dieren, die jaarlijks ruim een miljoen bezoekers trekken. Uitgebreide speelfaciliteiten bieden extra plezier voor de jongste bezoekers. En: inmiddels kun je ook in het park overnachten. Wakker worden met zicht op de wilde dieren: echt even safari, en dat in Brabant. Met recht een unieke totaalbeleving voor jong en oud.
Van koepelgevangenis tot feestpaleis
130 jaar lang was De Koepel een plek waar je liever niet kwam. Het cirkelvormige complex was tot 2016 een van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De Vier van Breda, Herman Brood en Lucia de B. waren de bekendste gevangenen. Ze werden vanuit het midden van de cirkel 24|7 in de gaten gehouden. Uitbreken was dus onmogelijk, zou je denken. Toch zijn de ontsnapten niet op één hand te tellen. Zelf een poging wagen? Dat kan in een zenuwslopende game. Maar er zijn ook rondleidingen, kerkdiensten en evenementen.
Eyecatcher langs de A2
Als eyecatcher langs de A2 is het provinciehuis niet meer weg te denken uit het Bossche stadsbeeld. In 1971 opende koningin Juliana het gebouw naar een ontwerp van architect Huig Maaskant, bekend van de Pier van Scheveningen en de Rotterdamse Euromast. Beton, glas en staal bepalen de vormgeving van het 103,5 meter hoge, energiezuinige pand. Zo stroomt er ‘grijs’ water uit de vijver door de toiletten en worden de 23 verdiepingen verlicht met LED. Met warmte-koudeopslag blijft het provinciehuis in de zomer koel en in de winter warm.
Burgers creëren eigen Central Park
Het is het grootste burgerinitiatief van de Benelux: het Spoorpark op het oude Van Gend & Loos-terrein in de Spoorzone. Met een schat aan ideeën stampten de Tilburgers hun eigen ‘Central Park’ uit de grond. Een groene oase met sport- en bewegingsfaciliteiten, schaakborden en een klim-/uitkijktoren: de 37 meter hoge Kempentoren. Verder vind je er kunst, een stadscamping, een scoutinggebouw en een restaurant. Het stromende water in het park wordt gezuiverd door planten en fungeert als binnenstedelijke waterberging. Een multifunctionele hotspot dus, dankzij een fraai staaltje burgerparticipatie. De Kempentoren, ontwikkeld door Stichting De Torenbouwers, hebben we als symbool voor dit unieke stadspark gekozen.
Springlevende getuige van Vincents verblijf
Brabant en Vincent van Gogh zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier is de wereldberoemde kunstenaar geboren en getogen. Hier produceerde hij een kwart van zijn oeuvre, waaronder zijn eerste meesterwerk ‘De Aardappeleters’. Springlevende getuigen zijn de locaties die aan hem herinneren. Zoals het Van Gogh Kerkje in Nuenen, waar zijn vader predikant was en voor Vincent een atelier inrichtte in het washok van de pastorie. Van de Nederlands Hervormde kerk uit 1824 maakte de kunstenaar zestig jaar later een schilderij voor zijn moeder.