’s-Hertogenbosch, in de volksmond Den Bosch, is een stad met een menselijk karakter. Waar je ook komt en wie je ook bent, je wordt gastvrij ontvangen. Want Bosschenaren zijn trots op hun stad en ze koesteren het rijke verleden. Tegelijkertijd gaan ze ook met hun tijd mee. Niet voor niets positioneert de hoofdstad van Brabant zich als ‘stad van historie, stad van morgen’. Omdat morgen niet vanzelf ontstaat. ‘Morgen’ vraagt iets van mensen samen.
Samen bereik je meer dan alleen. Dat hebben ze in Den Bosch keer op keer bewezen. De stad verstaat de kunst van verenigen. Met verbeeldingskracht, daadkracht en levenslust wordt hier vandaag gebouwd aan de kathedralen voor morgen. Ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. In Den Bosch hebben ze ‘Zin in Morgen’.
De stad van de Sint-Jan, de Binnendieze en de Bossche Bol – om een paar trekkers te noemen – was tot 1877 een garnizoensstad. De middenstand profiteerde van de vele soldaten die er gevestigd waren. En de aanwezigheid van hoge militairen legde de kiem voor het culturele leven. Nog steeds noemt Den Bosch zichzelf ‘de cultuurstad van het zuiden’. Het Noordbrabants Museum, Design Museum, Jheronimus Bosch Art Center en Museum Slager trekken jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. En ook evenementen als Jazz in Duketown, het Oeteldonkse carnaval, Theaterfestival Boulevard en Bourgondisch Den Bosch zijn trekpleisters.
Net als de binnenstad zelf, trouwens, waar je door een historisch decor loopt. Het stadscentrum is een van de oudste en meest complete van Nederland. En ook het grootste omwalde gebied van ons land, met het Bossche Broek als groene achtertuin: ooit een onneembaar verdedigingswerk, nu een uniek natuurgebied. In het oude centrum, even verderop, herinneren monumenten aan de meest welvarende periode van de stad: de late middeleeuwen. Het wemelt er van de pittoreske steegjes, statige gevels en oogstrelende architectuur. Maar wie bij Den Bosch alleen aan historie denkt, heeft het mis. Want het zit er ook vol hippe restaurantjes en wijnbars, conceptstores en boetiekjes, design en lifestyle hotspots. Met aan de rauwe rand van de binnenstad de Tramkade met de Verkadefabriek, het Werkwarenhuis en Social Label.
Naast cultuurstad noemt Den Bosch zich ook datastad. En dat is niet voor niets. De stad herbergt een snelgroeiend aantal ICT-bedrijven en is mede-initiatiefnemer van data science universiteit JADS en Data Week NL. In Den Bosch begrijpen ze dat wetenschap anno nu is gebaseerd op de enorme berg data die wereldwijd wordt gegenereerd. ‘Data science’ en ondernemerschap zijn dan ook de drijvende krachten achter innovaties. Wat overigens niet betekent dat Den Bosch zich verliest in hightech. De Spark Makers Zone, de moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap, is daar een bewijs van. De mix van technologie en machines maakt het mogelijk om hier ideeën te prototypen en tastbare producten en onderdelen te realiseren. Van data naar product dus.
Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal