Skip to Content
  • Nieuws 05-10-2022

21 Brabantse ondernemers in de KVK Innovatie top 100

Brabant is dit jaar weer sterk vertegenwoordigd in de KVK Innovatie Top 100, dé lijst met de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Met 21 inspirerende innovatieve MKB’ers in de lijst laat Brabant weer duidelijk zien de top kennis- en innovatieregio te zijn.

Bijdragen aan een betere wereld

De 21 Brabantse bedrijven hebben allemaal succesvolle, veelal duurzame, innovaties op de markt gebracht die bijdragen aan een betere wereld. De genomineerden vertegenwoordigen bijna alle belangrijke (maatschappelijke) thema’s en sectoren in Brabant van de creatieve industrie, data science en duurzame energie tot smart mobility, talentontwikkeling en de zorgsector. Ook alle Brabantse regio’s (midden, west, noord en zuidoost) hebben een mooie vertegenwoordiging in de lijst.

Komt de Award weer naar Brabant?

Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. Met deze criteria zijn alle 100 kansrijke bedrijven, met hun veelbelovende innovaties, natuurlijk al winnaars. Toch kan er maar één de winnaar zijn 😉. Op 30 november 2022 vindt de finale plaats en weten we wie het stokje van Grown.bio overneemt en of één van de onderstaande Brabantse genomineerden de ‘Award’ mee naar huis neemt.

1. Circulaire kleding (Etten-Leur)

Produceren kleding en textiel, zonder gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Ze produceren een 100% circulair en eerlijk product.

2. CORE Technology BV (Eindhoven)

Team CORE presenteert een nieuw systeem om met AI-technologie batterijen te detecteren in afvalstromen om zo afvalbranden te voorkomen.

3. Flashover (Breda)

Veilig een brand leren blussen vanuit je eigen werkplek. Flashover biedt een gebruiksvriendelijke VR-kit met echte blus-uitrusting. Het programma leidt de gebruiker stap voor stap door het blusproces en laat hen alle gevaren van brandbestrijding tot in de kern verkennen.

4. HoCoSto (Achtmaals)

Profiteren van de zomerse warmte terwijl het buiten sneeuwt? Met de ondergrondse opslag van HoSoSto kan het. De buffer slaat ‘s zomers warmte op en geeft deze ‘s winters terug.

5. Hover Transport Systems BV (Oirschot)

Het verplaatsen van zware machines of hightech apparatuur vormt een grote uitdaging in de industrie. Wanneer een object meer dan 10.000 kg weegt, spreekt het voor zich dat mensen dit niet zomaar kunnen verplaatsen. Hover Transport Systems ontwikkelde de ontkoppelbare Hover pad die zware objecten laat zweven en zo bijna wrijvingsloos transporteert.

6. IM Efficiency Technologies BV (Helmond)

Vrachtwagens gebruiken niet alleen veel benzine, maar ook veel elektriciteit. Dit is vervuilend en duur. IM Efficiency Technologies bedacht hiervoor een schonere oplossing: SolarOnTop. Met zonnepanelen op het dak kunnen trailers en vrachtwagens hun eigen energie opwekken. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar ook geld. Het gebruik van SolarOnTop in een vrachtwagen, bespaart gemiddeld 1500-2300 liter brandstof per jaar, wat zorgt voor 7 ton minder Co2-uitstoot.

7. IVY Works (Tilburg)

IVY Works helpt organisaties bij datagedreven recruitment en talentmanagement. Met de inzet van game-based assessments helpen zij organisaties om de beste keuzes omtrent talent te maken. Ivy Works vindt talent in data.

8. Martens keramiek BV (Dinteloord)

Martens keramiek BV heeft Kerloc ontwikkeld: een biobased keramische gevelbekleding, die 100% circulair is. Kerloc heeft als basis restafval uit land-, tuin- en bosbouw. Dit wordt vervolgens op een unieke manier versteend. Zo worden bijvoorbeeld de populiervezels van populieren die langs de snelweg gerooid worden, herbruikt voor uitbreiding van het wegennet.

9. MMP – ECO (Helmond)

MMP-eco heeft een ecologisch impregneermiddel ontwikkeld dat zowel gevels als de planeet beschermt. Het geeft een veel langere hydrofoberende (waterwerende) bescherming dan chemische middelen en is daardoor goedkoper en duurzamer. Het middel is voor 100% een natuurproduct zonder toevoegingen, kent geen gezondheidsrisico's, veroorzaakt geen milieuschade, draagt niet bij aan CO2-emissies en de opwarming van het klimaat.

10. Pixelfarming Robotics (Almkerk)

Pixelfarming Robotics’ Robot One is een slimme landbouwrobot voor biodiverse landbouw. Ontworpen om onkruid te bestrijden zonder het gebruik van pesticiden en om planten en onkruid autonoom te sturen. Met high-end vision-verwerkingscapaciteit aan boord en snelle verbindingen met de cloud, is Robot One uitermate geschikt voor grootschalige, bij voorkeur biodiverse terreinen.

11. Power Quality Saving BV (Breda)

Nederland zit in een energietransitie. Om de overgang van fossiele brandstoffen naar volledig groene energie goed te laten verlopen, is het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van onze stroomtoevoer belangrijk. Power Quality Saving ontwikkelde hiervoor E-Power systeem, waarmee bedrijven eenvoudig hun stroomkwaliteit kunnen verbeteren, én de levensduur van hun apparaten kunnen verlengen.

12. Recreational Systems International - RSI SPORTS (Valkenswaard)

Per jaar wordt er ter wereld 200 miljoen kilo kunstgras geproduceerd, dat niet recyclebaar is en na vijf tot tien jaar gebruik op de afvalberg belandt. Dat moet anders, want de EU wil dat voor 2050 elke industrie circulair is. Wat betekent dat er volledig herbruikbare materialen worden gebruikt. Daarom bedacht RSI Sports het eerste volledig recyclebare kunstgrasveld, gemaakt van polyester Grass2Grass kunstgras.

13. Returnless (Eindhoven)

Een pakketje ontvangen is leuk, maar terugzenden is vaak een gedoe. In 2021 gingen er 57,5 miljoen pakketten retour. Voor webwinkels vormen retouren een van de grootste uitdagingen. Maar ook het duurzame aspect speelt een belangrijke rol, want al die retouren hebben een grote impact op het milieu. Returnless ontwikkelde een slim onlineretourproces voor webwinkels met als missie de impact van retouren te verlagen én dit proces klantvriendelijker te maken.

14. Sentors (Breda)

Sentors levert flexibele en laagdrempelige oplossingen voor de herkenning van containers met camera's, ook wel OCR genoemd (optical character recognition). Deze innovatie herkent automatisch shipping containers, inclusief allerlei kenmerken zoals codes, gevaarlijke stoffen, kentekens en treinwagons. Hierbij maken ze gebruik van normale beveiligingscamera's, lampen en computers. Voor de toepassing combineren ze de nieuwste machine learning algoritmes met de inzet van de Cloud.

15. SooS BV (Breda)

Eenzaamheid bij ouderen is een groeiend probleem. Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. SooS is een platform waar senioren online spelletjes (met elkaar) kunnen spelen en zo andere mensen kunnen ontmoeten. Dit is een laagdrempelige manier om elkaar (online) te ontmoeten en zo nieuwe contacten op te doen. Tijdens het spelen kun je een praatje maken met je tegenspeler, om elkaar beter te leren kennen. Via je online profiel kun je jezelf voorstellen en contact leggen met andere spelers. De spelletjes zijn een laagdrempelige en makkelijke aanleiding om een gesprek te beginnen.

16. Synappz Digital Healthcare (Oss)

De zorg staat onder druk. De juiste zorg op de juiste plaats en daarmee zorg op afstand wordt daarom steeds belangrijker. Met het digitale platform Clinicards van Synappz Digital Healthcare is het mogelijk om digitale zorgtoepassingen eenvoudig en snel middels modules samen te stellen. Eén oplossing, voor elke patiënt, voor elke aandoening. Met Clinicards kunnen de drie meest voorkomende toepassingen voor zorg op afstand bewerkstelligd worden: het monitoren van het ziekteverloop, het informeren over de aandoening en/of behandeling en het coachen van de patiënt

17. The Urban Jungle Project (Cuijk)

The Urban Jungle Project ontwikkelt oplossingen om te vergroenen waar dat normaal niet kan. Zo leggen ze urban jungles aan op daken, pleinen en straten. Zo vergroten ze de leefbaarheid in de stad. De bomen die The Urban Jungle Project gebruikt in hun urban jungles staan niet met hun wortels in de grond en ze wegen een fractie van een normale boom in de volle grond (350 kg versus 16.000 kg). Hierdoor kunnen ze geplaatst worden op daken die normaal geen groen dak kunnen dragen en op straten en pleinen waar kabels en leidingen in de grond liggen. De constructies van The Urban Jungle Project zijn zo ontworpen dat ze ‘plug and play’ kunnen worden geplaatst, zonder in te grijpen op bestaande constructies. Met sensoren en een slim watersysteem kunnen de bomen en planten volledig geautomatiseerd en op afstand worden gevoed.

18. Toekomst Coderen (Heesch)

Een goede studiekeuze maken is niet altijd makkelijk. Daarvoor is het Toekomst Coderen spel ontwikkeld. Een interactief en uitdagend spel voor scholen, ouders en jongeren om samen inzicht te krijgen in welke studies passend zijn. Toekomst Coderen is een unieke serious game, in de vorm van een bordspel en een augmented reality app, die de ingevoerde data uiteindelijk omzet in een helder profiel, dat spelers helpt bij het maken van een studiekeuze.

19. Trashious (Valkenswaard)

Trashious maakt tassen van ‘leer’, gemaakt van het afval van de wijnproductie en de appelvoedingsindustrie en met cactusbladeren en ananasbladeren (een bijproduct van de ananas-fruit industrie). Met hun tassen bieden ze een duurzaam alternatief voor de tassen gemaakt van dierlijk en synthetisch leer. Door gebruik te maken van de meest innovatieve, duurzame materialen in plaats van dierlijk of synthetisch leer, zijn deze tassen een stuk minder belastend voor dier en milieu.

20. UNLOQ (Tilburg)

De tekorten op de arbeidsmarkt maken dat het voor werkgevers nog belangrijker is geworden om personeel efficiënt en duurzaam in te zetten. UNLOQ heeft op basis van een eigen gedragsmodel en unieke online coachingmethode een innovatief Campus platform ontwikkeld. Het gedragsmodel en de coachmethode zijn beiden gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Via het platform wordt het mogelijk om op een versnelde en duurzame manier nieuw gedrag en vaardigheden aan te leren. Het platform maakt gedragsontwikkeling plaats en tijd(zone) onafhankelijk en daarmee wereldwijd toepasbaar.

21. Seismic Mechatronics BV (Veldhoven)

De zoektocht en winning van essentiële grondstoffen wordt gedaan met seismisch onderzoek. Een kostbaar en tijdrovend proces, waarbij vaak explosieven en dieselvibrators worden gebruikt. Dit zorgt voor veel uitstoot. Seismic Mechatronics ontwikkelt en bouwt robuuste en betrouwbare elektrische systemen met een minimale ecologische voetafdruk, zogenaamde eVibes, waarmee grondstoffen duurzamer en goedkoper in kaart kunnen worden gebracht.

Wil je meer weten?

Kijk dan op www.kvkinnovatietop100.nl voor meer informatie over de Innovatie Top 100 en de beschrijvingen van de andere 80 innovaties.